Олександр Камишін, Михайло Федоров, Оксен Лісовий, Денис Шмигаль.

Верховна Рада призначила Михайла Федорова на посаду віце-прем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації України (311 голосів «за»).

Нових очільників також отримали Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості — Олександра Камишіна (312 голосів «за») та Міністерство освіти і науки — Оксена Лісового (313 голосів «за»).

Парламентарії 325 голосами ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до Держбюджету-2023 (№ 9105), який передбачає збільшення видатків на нацбезпеку та оборону на 537,2 мільярда гривень.

За словами народного депутата Олексія Гончаренка, фактично всі кошти буде спрямовано на ЗСУ. Зокрема, передбачено видатки на виплату підвищених окладів, а також додаткової винагороди 30—100 тисяч до 1 вересня.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство (№ 8011), яким створюються державні гарантії щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції.

В цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та проходження військової служби» (№ 8169). Цей документ розроблено Міноборони з метою приведення положень закону у відповідність до Статуту Збройних Сил України та Закону «Про фахову передвищу освіту». Документом також пропонується встановити обов’язкове випробування на строк до шести місяців для громадян, які вперше прийняті на військову службу за контрактом. Військовослужбовці, яких визнано такими, що успішно пройшли випробування, продовжують проходження військової служби за контрактом відповідно у ЗСУ або інших військових формуваннях.

Так само в цілому ухвалено проект зміни до законів «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України» (№ 7606), який передбачає складання іспитів з основ Конституції та історії України і на рівень володіння державною мовою як умови для набуття українського громадянства.

Включивши до порядку денного законопроект       № 9070 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законів України щодо врегулювання окремих питань діяльності Національної поліції України під час дії воєнного стану», Верховна Рада ухвалила його за основу та в цілому.

Цим документом фактично визначаються повноваження Гвардії наступу. «У січні цього року було утворено Об’єднану штурмову бригаду Національної поліції України «Лють». Тому було необхідно внести зміни до законодавства, які дозволять передавати їм необхідне озброєння та бойову техніку. Тепер бойовий імунітет розповсюджується на поліцейських поліції особливого призначення Національної поліції України. «Також законопроект передбачає застосування поліцейськими поліції особливого призначення зброї та бойової техніки під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України», — повідомив О. Гончаренко.

Верховна Рада 236 голосами підтримала виключення Сергія Льовочкіна з Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

У пленарному засіданні взяв участь міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, який нині перебуває з візитом в Україні. Народні депутати подякували Естонії в особі міністра закордонного відомства за надану Україні та її громадянам допомогу.


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут