Начальник Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко (на ліворуч) і люблінський воєвода Лех Справка оглядають місце майбутнього пункту пропуску «Адамчуки — Збереже».

Мова про відкриття в області ще одного пункту пропуску поблизу українського села Адамчуки і польського Збереже ведеться вже понад два десятиліття. До початку масштабної війни з московщиною тут щоліта наводили понтонний міст через Західний Буг і проводили Європейські дні добросусідства. Десятки тисяч українців і поляків за кілька днів за спрощеною схемою пішки чи на велосипедах могли перетнути кордон і побувати в сусідів.

Поляків переважно приваблювала можливість відпочити на Шацьких озерах, волинян — дещо заробити на продажі цигарок, горілки, солодощів...

Ця тема залишається актуальною і сьогодні. У зв’язку з тимчасовим зупиненням морських перевезень та через те, що залізничні транспортні коридори реконструюються поволі, навантаження на міжнародні автомобільні перевезення, а отже, й на існуючі пункти перетину кордону, зросло. Відтак потрібно розширювати їхні можливості.

Обговорити питання облаштування пункту пропуску «Адамчуки — Збереже» зі своїми українськими колегами на Волинь приїхала численна делегація з Люблінського воєводства Республіки Польща: люблінський воєвода Лех

Справка, начальник Надбужанського відділу прикордонників Яцек Щохор, заступник маршалка Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховскі та інші.

Гості з Польщі разом із начальником Волинської обласної військової адміністрації Юрієм Погуляйком та іншими офіційними особами з українського боку оглянули ділянку кордону, де ще донедавна щороку в межах проведення Європейських днів добросусідства облаштовували тимчасовий пункт пропуску «Адамчуки — Збереже».

На спільній нараді сторони озвучили своє бачення цього питання і висловили загальне бажання разом працювати над його вирішенням.

«За результатами зустрічі ми задокументували спільні наміри щодо відкриття нового пункту перетину в протоколі, який долучимо до листів у МЗС України та Польщі та до інших вищих органів влади обох держав», — зазначив Юрій Погуляйко.

Як повідомив люблінський воєвода Лех Справка, воєводство підготує звернення до Міністерства закордонних справ Республіки Польща, яким засвідчить, що побудова цього прикордонного пункту пропуску — це спільне прагнення Люблінського воєводства та Волинської області.

Відверто кажучи, є вже певна оскомина від цієї теми. Надто довго вона обговорюється, а конкретних рішень і дій немає. Слід нарешті сказати: так чи ні. Врахувавши при цьому думки військових експертів. Адже пункт пропуску «Адамчуки — Збереже» надто вже близько від кордону з недружньою нам тепер білоруссю. Є питання і щодо логістики. Адже майбутній ПП лежить осторонь від важливих транспортних артерій. Прораховував хтось ці проблеми чи ні? Про це досі не доводилося чути.

А чи брав хтось до уваги, що йдеться про дотичну до Шацького національного природного парку територію із його досить вразливою флорою і фауною, поки що чистими озерами, Світязем?! Чи витримають вони таке зростання транспортного потоку, туристів, відпочивальників? На жаль, журналістів, та й людей, які знаються на цій тематиці, на подібні зустрічі в області не запрошують.

Відкривати на Волині ще один пункт пропуску необхідно. Але чи в Адамчуках? Можливо, через ці сумніви вирішення питання і затягується на десятиліття.

Луцьк.

Фото з сайту Волинської ОВА.