Формування залежності в подальшому стає рушійною силою до вчинення наркозлочинів.

Про це заявив народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник (на знімку) у Дніпрі під час засідання координаційної ради з протидії поширенню наркоманії серед неповнолітніх.

«Ми розуміємо це і тому комплексно підходимо до вирішення цього виклику, створюючи програми з попередження наркоманії серед неповнолітніх. Одна з таких успішно діє на Дніпропетровщині. Нині ми плануємо залучити до неї Харківську та Запорізьку області», — зазначив він.

Під час засідання з участю депутатів облради, представників ОВА, Управління боротьби з наркозлочинністю, комунальних підприємств області, експертів департаментів та волонтерів Червоного Хреста обговорили нагальні питання та визначились із пріоритетними напрямами роботи на нинішній рік.

За два роки існування координаційної ради для селищних, сільських, міських рад було розроблено алгоритм дій при виявленні дитини у стані наркотичного сп’яніння. Як результат — запрацювала перша в Україні регіональна комплексна програма профілактики залежностей серед дітей. Вона охоплює напрями освіти, охорони здоров’я, правоохоронної та інформаційної сфер задля захисту неповнолітніх від наркоманії та інших залежностей.

Заступник начальника ГУ Нацполіції Володимир Богоніс зазначив, що останніми роками кількість неповнолітніх споживачів наркотиків із цілком благополучних сімей зростає.

ДО РЕЧІ

Уже цього року одного підлітка викрили у розповсюдженні наркотиків — це учень профтехучилища із Жовтих Вод, який нині перебуває під домашнім арештом та буде нести кримінальну відповідальність.

Непоодинокими стали випадки збуту наркотичних засобів та психотропних речовин у закладах освіти. Тому ми продовжуємо співпрацювати з органами влади, освітянами і фахівцями, котрі працюють із дітьми, аби врятувати їх від залежності та виявити споживачів наркотиків».

Так, цьогоріч зафіксовано сім фактів отруєння психотропними речовинами серед неповнолітніх. Хоча порівняно з попередніми роками кількість випадків зменшилась.

ЦИФРА

Нині на Дніпропетровщині на алкоголізм страждають 38,5 особи на сто тисяч населення, на наркоманію — 18,1 особи на сто тисяч населення.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської обласної ради.