Її проект представили в Хмельницькій обласній військовій адміністрації.

— Мова — це зброя, і наші вороги давно зрозуміли це. Саме тому на окупованих територіях рашисти в першу чергу вилучають книжки, в яких йдеться про українські визвольні змагання, Майдан, АТО/ООС. Вони знищують шкільні підручники з історії України, наукову та художню літературу українською мовою. Вони спалюють бібліотеки і забороняють розмовляти українською, — зазначив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін. — Лінгвоцид української мови росією триває не одне століття. Однак, незважаючи на всі утиски й заборони, наша мова в нашій державі завжди перемагала. Тому зараз ми маємо зробити все, щоб всі співвітчизники зрозуміли: розмовляти українською — це модно, престижно і правильно.

Концепція Програми має чимало цілей. Серед основних — впровадження норм законодавства щодо функціонування її як державної в усіх сферах суспільного життя. Координувати ці дії буде спеціально створена рада.

Вона допоможе залучати внутрішньо переміщених осіб до вивчення державної. Для цього в області вже зроблено чимало. Так, є можливість вивчати мову на 25 безоплатних курсах та у пів сотні розмовних клубів на базі освітніх закладів. Їх послугами вже скористалися понад дві з половиною тисячі тих, хто хоче знати українську. Третина з них — це внутрішньо переміщені особи.

Заняття організовані й у різних закладах культури. У 71 з них діють різні навчальні курси. Їх послугами скористалося понад 1,3 тисячі осіб. Переважно такі заняття відвідують діти.
Дехто для вдосконалення знань обрав для себе розмовні клуби. Таких у громадах краю організовано понад шістдесят. А їх учасниками стало більше трьох тисяч дорослих та дітей.

Нова Програма передбачає ще наполегливішу роботу. Тож нею займуться відповідні департаменти ОВА. Як було зазначено під час презентації програми, усі працівники галузей освіти та культури області володіють українською мовою і користуються нею під час роботи, спілкування, в соціальних мережах тощо. Освітній процес у закладах освіти організовано з дотриманням єдиного мовного режиму. А за моніторинговими дослідженнями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Хмельницька область постійно стовідсотково виконує квоти ведення місцевих теле- та радіопередач українською мовою, на 98 відсотків — звучання пісенного матеріалу українською мовою на радіо.

Тепер потрібно зробити все, щоб українська стала звичною і необхідною для всіх.

Тож, за словами заступника начальника ОВА Володимира Юр’єва, все ще залишається великий простір для роботи. Окупантська мова звучить на вулицях, залишаються не до кінця вирішеними питання в духовній сфері, де теж є великий ворожий вплив. Тому Програма повинна дати потужний імпульс в роботі, що зробить функціонування української в усіх сферах суспільного життя Хмельниччини.

Хмельницька область.

Фото: ХОВА.