Верховна Рада 322 голосами ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища у місті Києві (№ 9240).

«Дев’ять років війни, багато загиблих. На жаль, гинуть наші захисники і захисниці. Україна має гідно вшановувати пам’ять загиблих воїнів з належним церемоніалом, як це відбувається в інших країнах», — зауважила одна з авторів проекту, народна депутатка Анна Пуртова («Слуга народу»). Згідно з проектом, Меморіальне кладовище буде розміщено на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва.

У другому читанні та в цілому парламент ухвалив законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти» (№ 8095); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки» (№ 6203); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки» (№ 7532).

У першому читанні підтримано євроінтеграційний законопроект «Про об’єднання сільськогосподарських товаровиробників (№ 8149), який, як зауважила представниця авторського колективу Марина Нікітіна («Слуга народу»), надає дієвіші механізми репрезентативної функції об’єднанням сільськогосподарських товаровиробників, допоможе їм краще захищати свої права та інтереси як перед органами державної влади місцевого самоврядування, так і в подальшому вступити у відповідні асоціації і об’єднання європейських товаровиробників аграрної продукції та гідно представляти Україну як аграрну країну на ринку Європейського Союзу.

Розглянувши в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній» (№ 8137) та альтернативний до нього «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення визначення контрольованих іноземних компаній та вдосконалення оподаткування прибутку таких компаній» (№ 8137-1), народні депутати підтримали за основу основний законопроект авторства Данила Гетманцева та інших парламентаріїв.

Так само у першому читанні народні депутати підтримали законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (№ 6529). За словами Данила Гетманцева, законопроект можна охарактеризувати так: «Він про підсанкційних осіб у податкових відносинах, щоб, з одного боку, держава змогла отримати належне від них, а з іншого, передбачено певні обмеження діяльності таких осіб в сфері оподаткування».

Законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо використання митних декларацій та електронної транзитної системи, передбачених Конвенцією про процедуру спільного транзиту, для здійснення транзиту на умовах цього кодексу» (№ 9014-1) також було підтримано за основу. Народні депутати скоротили наполовину строки подачі пропозицій, поправок для підготовки документа до другого читання.

У першому читанні та в цілому було підтримано також законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення кодів УКТЗЕД у відповідність із Законом «Про Митний тариф України» (№ 9184).

Водночас Верховна Рада не підтримала проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану» (№ 9107-1) та відправила його на повторне друге читання.

У першому читанні підтримано законопроекти «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України стосовно удосконалення державної політики управління об’єктами державної і комунальної власності» (№ 4573) та «Про внесення змін до Закону «Про внутрішній водний транспорт» щодо судноплавства під час введення воєнного або надзвичайного стану» (№ 7651).

В цілому ухвалено також такі законопроекти: про ратифікацію Рішення № 1/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу В до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія та Рішення № 2/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу С до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія про визначення поняття «походження товарів» та методів адміністративного співробітництва (№ 0193); про припинення Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне судноплавство» (№ 0191) та «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне, економічне і технічне співробітництво (№ 0195); про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій) (№ 9154); про внесення змін до Статуту внутрішньої Служби Збройних Сил України щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану» (№ 9158); про внесення зміни до частини другої статті 4 Цивільного кодексу України щодо удосконалення законодавчої процедури (№ 9152); про внесення змін до статті 29 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України» (№ 8140).

Ще один ухвалений в цілому законопроект «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№ 6504) — один із наймасштабніших документів, що важливий і для реформи децентралізації, і для євроінтенрації у сфері публічної служби.

У першому читанні схвалено євроінтеграційний проект «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах» (№ 8244). За цими змінами правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства, установи, організації, реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, перетворення, виділу).

За основу схвалено й проект про внесення змін до Закону «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення» (№ 6319).

Розглянувши чотири альтернативні законопроекти №№ 9011, 9011-1, 9011-2, 9011-д, парламент у першому читанні ухвалив проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України» (№ 9011-д), який став результатом тривалої роботи в комітеті спільно з міністерством та представниками ринку енергетики. Так само за основу було підтримано законопроект «Про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення правил перевезення у міському електричному транспорті» (№ 6164).

Верховна Рада підтримала проект закону «Про ратифікацію Листа про внесення змін № 4 до Фінансової угоди (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС — Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком» (№ 0188).

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що в парламенті створено нові міжфракційні депутатські об’єднання: «Взаємодія» (співголови Михайло Лаба та Євген Пивоваров) та «Відновлення та розвиток лісів України» (голова Олександр Матусевич).