Стратегія — це спільне напрацювання Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, парламентаріїв, державних органів та експертної спільноти. Презентація включала в себе детальний огляд пропозицій щодо ключових кроків держави, які дадуть змогу реалізувати безпечну реінтеграцію деокупованої  території АР Крим та 
м. Севастополя.

Як зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, всі заходи, які організовуються спільно із Представництвом, є важливими, адже й тема Криму є напрочуд актуальною. Нині, за його словами, маємо говорити про конкретику, яка нас чекає після деокупації нашої території. «Ми розуміємо, що нині це певна перспектива і ми не знаємо, далека вона чи близька, але водночас вона може бути дуже близькою. А відтак і система публічної влади, гуманітарна та інші сфери мають бути готові. Тобто ми маємо вже сьогодні про всі ці речі розмірковувати, адже частина цих розмірковувань ляже в політичну і законодавчу рамку. А для того, щоб підготувати певну ініціативу, законопроект чи підзаконний акт, потрібен час», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що так само важливими залишаються питання демілітаризації, геополітики, зокрема Чорноморської безпеки.

«Адже безпека Середземномор’я багато в чому залежить від безпеки Чорномор’я. Усі ці та багато інших питань постають, і дуже важливо, щоб ми їх всі обговорили», — сказав він, подякувавши Представництву в особі Таміли Ташевої за фаховий підхід до опрацювання порушених питань. «Ми розуміємо, що в нас є дуже велика робота, яку ми можемо зробити лише разом», — зауважив Перший заступник глави парламенту, подякувавши також народним депутатам, головам комітетів, які долучилися до дискусії. «Це важливо, щоб парламент розумів, яка на даному етапі потрібна наша допомога, насамперед профільних комітетів», — констатував політик.

Представляючи стратегію, Постійна представниця Президента в АР Крим Таміла Ташева зауважила, що документ наразі складається із блоків питань, які можна розділити, зокрема, на: «Відновлення органів публічної адміністрації. Кадрова політика»; «Притягнення до відповідальності за міжнародні злочини та злочини проти національної безпеки внаслідок окупації. Амністія та люстрація»; «Верифікація документів та рішень окупаційних судів»; «Питання права власності»; «Гуманітарна політика та демілітаризація освітньої та культурної сфер»; «Інформаційна сфера»; «Громадянство рф на деокупованій території Криму».

Презентуючи стратегію, Таміла Ташева, зокрема, наголосила на важливості того, щоб Кримський півострів після деокупації було повноцінно включено в систему державного управління та місцевого самоврядування.

Проте, за її словами, люди, які проживають у Криму, не мають уявлення про чинне українське законодавство, а держслужбовці з підконтрольної Україні території не володіють повною інформацією щодо ситуації в АРК та м. Севастополі й потребують підвищення компетенції. Тому вже нині потрібно готувати кадровий резерв, наголосила вона, додавши, що вже нині в Кабміні триває робота над відповідною постановою, і йдеться не лише про Крим, а про всі деокуповані території.

Свої зауваження та пропозиції змогли запропонувати й народні депутати. Зокрема, голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас повідомив, що нині при комітеті працює робоча група, яка досліджує питання кримінальної відповідальності за колабораціонізм.

«Фактично ситуація на різних окупованих територіях різна, але водночас ми розуміємо, що все це територія України. А отже, ми не можемо по-різному ставитися до кримінальної відповідальності на тих чи інших територіях. Це з одного боку, а з другого — ми розуміємо, що нам потрібно напрацювати певні зміни, які передусім стосуватимуться не процедури амністії, а швидше, звільнення від кримінальної відповідальності», — зауважив депутат.

Саме такий підхід, за його словами, який відбувається через судові процедури та стосується невеликої тяжкості злочинів, передбачає звільнення від кримінальної відповідальності, якщо особа щиро покаялась, сприяла в розкритті провадження, відшкодувала шкоду або усунула її.

«Спільно з Тамілою Ташевою, робочою групою, яку очолює Сергій Мінько, ми таку процедуру напрацьовуємо», — сказав він, подякувавши водночас організаторам заходу за можливість обговорити важливі питання та закликавши колег долучитися до роботи над змінами норм Кримінального кодексу.
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.