Співробітники Управління СБУ в області за процесуального керівництва облпрокуратури заблокували схему нелегального постачання до росії товарів критичного експорту. Зокрема й тих, які використовувалися підприємствами військово-промислового комплексу країни-агресора. 

За інформацією прес-служби СБУ, до налагодження таких оборудок причетні керівник місцевого підприємства-виробника алмазного інструменту та його спільник-земляк, який має підконтрольний бізнес на території рф. Згадані особи налагодили механізм прихованого переправлення до росії виготовлених на полтавському підприємстві товарів через інші країни. 

Серед замовників цієї продукції був Курський електроапаратний завод, який потребував інструментарію для виробництва енергозахисних систем на об'єктах військово-морського флоту росії. Фігуранти встановили також ділові контакти з московським підприємством «НПП Торий», яке виготовляє комплектуючі для зенітно-ракетних комплексів С-300 і С-400. 

Під час обшуків у виробничих та офісних приміщеннях співробітники СБУ та прокуратури вилучили документи, печатки, комп'ютерну техніку та інші речові докази протиправної діяльності. При цьому вони запобігли вивезенню до росії понад сотні одиниць нової партії товару. 

Фігурантам уже повідомлено про підозру в колабораційній діяльності у вигляді провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором. Відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає чималий штраф або позбавлення волі строком від 3 до 5 років. Слідчі дії тривають. 

Про описане вище викриття «власника полтавського підприємства та місцевого жителя, котрі в умовах війни співпрацювали з країною-агресором» повідомила також прес-служба обласної прокуратури. Конкретної назви цієї підприємницької структури речники спецслужби та правоохоронного органу не вказують.

Однак більшість полтавців добре знають про те, що в обласному центрі ще з часів СРСР працював потужний завод штучних алмазів і алмазного інструменту. Після його фактичного краху в місті утворилося чимало невеличких приватних структур, які виготовляли й продавали такий інструмент. Деякі з них продовжують функціонувати й сьогодні. 

Керівник однієї з них (саме той, який є фігурантом згаданого кримінального провадження) у коментарі місцевому інтернет-виданню «Полтавщина» категорично заперечив причетність очолюваного ним товариства до незаконної діяльності у вигляді співпраці з підприємствами російського ВПК. На його думку, працівники спецслужби та правоохоронці маніпулюють інформацією та влаштовують такими повідомленнями «чорний піар» для їхнього підприємства, на якому працюють майже три десятки осіб.

Зрештою, за будь-яких обставин ознаки маніпулятивності та кричущого непрофесіоналізму вже помітні в діяльності колег із деяких електронних ЗМІ. Скориставшись згаданим офіційними повідомленнями, вони задля сенсаційності «присмачили» цю інформацію «гучними» заголовками та безапеляційними фразами про постачання полтавським підприємством до росії «комплектуючих для ЗРК-300», «спецобладнання для російських ракет» чи «комплексів, якими обстрілювали Україну» тощо.

Хоча навіть нефахівцеві зрозуміло, що алмазний інструмент, про який ідеться і який виготовляється повсюдно, зокрема й у росії, ніяк не можна назвати «комплектуючими» до бойових ракет. Водночас намагання частини медійників під час великої війни, коли градус емоцій зашкалює, та ще й до завершення розслідування навісити ярлики таких собі «ворогів народу» на представників цілком легального бізнесу, м'яко кажучи, дивує.

Сподіватимемось, об'єктивне слідство та суд, як то кажуть, розставлять усі крапки на «і» в цій історії. Зокрема й над тими, які нагадують про неприпустимість вдаватися до будь-яких маніпуляцій заради псевдосенсаційності.

Фото з сайту обласної прокуратури.