Навчання у межах спільного проекту «Memento» відбувалося у містечку Бріу-сюр-Бутонн на базі місцевого театру. Проведені зустрічі завершилися показом для глядачів напрацьованого матеріалу, присвяченого темі геноциду українського народу із подальшим її обговоренням.

Глядачі занурюються у події 16 березня 2022 року, коли рашистські окупанти скинули потужну авіабомбу на театр у центрі міста Марії. Зі сцени французькою мовою лунають емоційні історії, побудовані на реальних спогадах очевидців подій — маріупольських акторів Віри Лебединської та Дмитра Муранцева. Звучить і українська мова — у народних піснях як одному із різновидів збереження історичної пам’яті нашої нації.

Під час репетицій трупа докладно вивчала питання виникнення драматичного театру в Маріуполі, його творчий розвиток і напрями діяльності. Та найбільша увага була сфокусована на подіях після 24 лютого 2022 року, зокрема на бомбардуванні окупантами будівлі попри напис величезними літерами «ДЕТИ» та на відродженні театру в Ужгороді.

У творчій резиденції взяла участь в. о. директора — художній керівник Донецького академічного обласного драматичного театру (м. Маріуполь), заслужена артистка України Людмила Колосович.

Робота у межах проекту триває, вона пов’язана з вивченням низки історичних документів, аудіо- та відеоматеріалів: Хто пише історію? Що таке національна пам’ять? Як зберегти достеменні свідчення очевидців подій? Як відрізнити правдиві історичні відомості від брехливих? Як в умовах війни зберігати документи в національних архівах?

Фото управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації.