Такі норми було прописано в законі № 9342, який прийнято Верховною Радою наприкінці червня нинішнього року.
Як один із співавторів закону, вважаю за необхідне пояснити, як саме діють ці норми і як військові можуть ними скористатись.

Які умови надання відпустки?

Щорічна основна відпустка надається впродовж календарного року частинами не більш як 15 календарних днів, за умови одночасної відсутності не більш як 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Підстава відмовити у відпустці, яка чітко визначена, — це за умови одночасної відсутності не більш як 30 відсотків загальної чисельності військово-
службовців.

Відпустка за сімейними обставинами

Військовослужбовець під час дії воєнного стану має право на 10-денну відпустку за сімейними обставинами.

Для цього необхідно написати рапорт безпосереднього на командира частини. Також потрібно додати документи (копії, нотаріальні копії), які підтверджують ваші обставини (медична довідка, свідоцтво про народження, свідоцтво про смерть). Відпустка надається у випадку: одруження, народження дитини, смерті або хвороби родича, необхідності догляду за дитиною або щоб стати або знятися з місця реєстрації за місцем мешкання, або щоб здійснити угоду купівлі-продажу, якщо військовий є однією зі сторін.

Виїзд військового за кордон

Військовослужбовці мають право виїхати за кордон до своїх сімей у відпустку.

Для цього необхідно подати рапорт на командира частини, де потрібно вказати: дату відбуття і повернення, адресу за кордоном, на якому транспорті буде їхати, а також пункт пропуску для перетину кордону. До рапорту додаються документи, які підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб, народження дітей). Необхідно показати документи, які підтверджують офіційне перебування родини військового на території іншої країни.

Рапорт розглядається в індивідуальному порядку. У разі дозволу така відпустка оформляється відпускним квитком, де вказується термін відпустки і дозвіл на виїзд до іншої країни.
Упевнений, що ці практичні пояснення допоможуть військовим в отриманні своєї законної відпустки.