Верховна Рада звернулася до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей щодо намірів російської федерації провести незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України (№ 9581). За відповідне звернення проголосували 287 депутатів.

У цьому зверненні Верховна Рада України вчергове наголошує, що організація та проведення незаконних виборів будь-яких рівнів на тимчасово окупованих частинах території України суперечить загальновизнаним нормам міжнародного права та Конституції України.

Верховна Рада України також звертається до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей із закликом:

- значно розширити та прискорити підтримку України в зусиллях з відсічі російської збройної агресії та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаного кордону;

- взяти участь у реалізації формули миру Президента України Володимира Зеленського з метою встановлення всеохопного, справедливого та сталого миру в Україні;

- не визнавати, у разі їхнього проведення, легітимності будь-яких «виборів» на тимчасово окупованих частинах території України, а також легітимність структур, які їх організовують;

- не визнавати легітимності жодного виборного органу російської федерації, вибори до якого відбуватимуться на тимчасово окупованих частинах території України або до якого внаслідок таких «виборів» будуть включені представники окупаційних адміністрацій російської федерації на тимчасово окупованих частинах території України;

- не допускати участі делегацій таких органів влади російської федерації всіх рівнів у роботі міжнародних організацій та їхніх парламентських структур;

- визнати, що незаконні дії російської федерації ще раз підтверджують неможливість проведення мирних переговорів до повного виведення російських окупаційних військ з міжнародно визнаної території України, оскільки в нинішній ситуації такі переговори можуть призвести лише до остаточного руйнування системи міжнародного права і заснованого на ньому безпекового порядку та завдання шкоди територіальній цілісності України;

- надавати всебічне сприяння кримінальному переслідуванню осіб, які взяли участь в організації незаконних виборів, проводили агітацію, балотувалися, здійснювали спостереження або в інший спосіб брали участь у незаконному виборчому процесі, організованому російською окупаційною владою.

Водночас жителів тимчасово окупованих частин територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей Верховна Рада закликає уникати участі в незаконних виборах.

Під час засідання.

Також Верховна Рада звертається до міжнародних моніторингових структур, парламентів та урядів іноземних держав ігнорувати можливі звернення російської федерації щодо направлення спостерігачів для забезпечення так званих «виборів місцевих органів влади» на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Крім того, Верховна Рада ухвалила в цілому (258 «за») законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» (№ 5431).

У першому читанні депутати підтримали євроінтеграційний законопроект «Про виноград та продукти виноградарства» (№ 9139), який впроваджує міжнародні норми виноградництва та виноробства в Україні. Відповідно до проекту створюється «Виноградарсько-виноробний реєстр», який допоможе підтримувати цю галузь.

У цілому як закон ухвалено проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» (№ 9030). Ним спрощуються умови для малих виробників виноробної продукції. Скасовується необхідність отримання ліцензії для малих виробництв алкогольних напоїв. Створюється Реєстр малих виробництв виноробної продукції, який дає статус малому виробництву. Зменшуються вимоги до обладнання та інфраструктури та спрощується звітність. Крім того, законопроект дозволяє використання металевих банок та кег з алюмінію та нержавіючої сталі для розливу вина.

У цілому також було ухвалено законопроект «Про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про музеї та музейну справу» щодо порядку подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації музеїв» (№ 9129). Відповідно до нього у разі реорганізації музеїв, що засновані на державній і комунальній формах власності, порядок подальшого використання їхніх музейних зібрань визначає засновник за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

«Маємо зберегти музейне різноманіття та фонд, не допустити прихованої ліквідації музеїв через механізм їхньої реорганізації», — наголосила співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко.

За основу було підтримано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення правил безпеки дорожнього руху» (№ 8356), який розширює освітнє законодавство для дитячих садків та шкіл для вивчення безпеки на дорозі. Такі зміни є необхідними через високий показник ДТП в Україні порівняно з ЄС, зауважила І. Геращенко.

Верховна Рада також призначила іменні стипендії парламенту для молодих учених — докторів наук на 2023 рік (№ 9509). Документом наразі запроваджується нова практика виплат від законодавчого органу влади. 49 українських учених отримають стипендії в розмірі п’яти прожиткових мінімумів.

Під час пленарного засідання присягу народного депутата склала новообрана Наталя Лактіонова (на знімку). Водночас парламент припинив депутатські повноваження Андрія Холодова.

У цілому було ухвалено й проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 9261). Відтак буде відновлено розгляд справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів та проведення прозорого

та відкритого конкурсу на посади дисциплінарних інспекторів ВРП.
Крім того, депутати зробили ще один крок у судовій реформі — ухвалили за основу законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо зміни статусу та порядку формування служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 9483-2).

У цілому підтримали й законопроект, який стосується телемедицини — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини» (№ 9384). Ним, зокрема, передбачається формування єдиного медичного інформаційного простору е-Health.

Верховна Рада визнала такими, що втратили чинність, деякі законодавчі акти у зв’язку із завершенням COVID-19 (№ 9405). А також дозволила народним депутатам брати участь одночасно у двох ТСК (№ 9521-1). Тож у парламенті було створено нову ТСК з питань комплексного врегулювання державних соціальних гарантій ветеранам, Захисникам і Захисницям України, членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (№ 9406) (голова —  Анатолій Остапенко, фракція «Слуга народу») та продовжено роботу ТСК з питань правового статусу, соціальної підтримки медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей (№ 9552) (голова —  Яна Зінкевич, 

фракція «Європейська солідарність»).
У другому читанні та в цілому парламент прийняв і законопроект «Про державні резерви» (№ 9079). Документом, зокрема, запроваджується розмежування державного матеріального резерву та мобілізаційного резерву, а також пропонується чітке визначення балансоутримувача як державного матеріального резерву, так і мобілізаційного резерву. Водночас центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних резервів, пропонується надати повноваження з перевірки наявності матеріальних цінностей державних резервів.

Насамкінець парламент у першому читанні прийняв законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій» (№ 9419-1).

У цілому як закон було підтримано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» (№ 8138).

Водночас депутати утворили ще одну ТСК з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану (голова — Володимир Цабаль, фракція «Голос»).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.