«Річка була біла від загиблої риби, пливла щука і навіть марена», — з хвилюванням у голосі повідомив про подію телефоном один з активістів селища Чернівці Могилів-Подільського району на Вінниччині. За його словами, таку картину він побачив на річці Мурафа в їхньому селищі. Річка є притокою Дністра.

Завод не працює, а сморід залишається

Викликав поліцію. Поліцейські разом з активістами зібрали рибу, яка зупинилася в очереті та яку прибило до берега. Решту понесла вода далі.

«Я був шокований від того, наскільки багато риби в нашій річці! — розповідав співрозмовник. — Не тільки щука, а й рідкісна марена спливла на поверхню. Ця риба, наскільки мені відомо, занесена до Європейського червоного списку та Червоної книги України. Найбільш живучими виявилися карасі, вони тріпалися і з останніх сил викидалися у неприродне для себе середовище».

Факт загибелі підтвердила також місцева жителька Оксана Закревська. Вона розмістила у Фейсбуці відео, як активісти збирають мертву рибу.

Свою думку висловила в розмові з «Голосом України» голова Чернівецької селищної ради Олена Бень.

За її словами, вона була присутня і бачила, як на березі річки збирають загиблу рибу. Про трагедію дізналася від активістів. Посадовець зазначає, що приїжджали представники Державної екологічної інспекції, відбирали проби води. «Поки що немає результатів дослідження, не можна стверджувати причину загибелі риби, а відповідно, назвати винуватця», — каже Олена Бень.

У селищі думають, що це могло статися внаслідок скидів у річку відпрацьованих продуктів місцевого сирозаводу. Голова селищної ради розповідає, що завод нині не працює. А його представниця також була на місці і бачила все, що сталося.

Селищний голова не приховує, що в громади є претензії до заводу. Рада виділила підприємству землю для створення полів фільтрації. Наскільки ефективно вони використовуються і чи використовуються взагалі, посадовець не змогла чітко сказати.

За її словами, хоч завод нині не працює, але неприємний запах залишається в низині, зокрема й на березі річки (саме підприємство — на узвишші). Співрозмовниця не заперечує, що причиною загибелі риби є людський фактор. Але назвати винуватця можна буде після розслідування і висновків екологів.

«Чи може таке бути, що хтось з одноосібників помив у річці банку з-під хімії? — каже селищна голова. — Звичайно, може. А хіба не було такого, що в річку викинули здохлу свиню? Не всі бережуть водойму. Навіть ті, які проживають на її березі».

Один з колишніх керівників уже колишнього Чернівецького району розповів журналісту, що проблема скидів у річку продуктів переробки молочного підприємства не нова. На жаль, усі намагання розв’язати її не дали бажаного результату. Власники підприємства не місцеві, вони з Рівненської області. Тому припускає ймовірність заводських скидів у річку.

Про «екоцид у Чернівцях» місцеві повідомили на гарячу лінію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

«Йдеться не тільки про загибель риби, — каже один з активістів. — Здохлу рибу ми бачимо, але так само постраждала сама річка і все, що в ній є. Тому сподіватися, що скоро тут знову з’явиться риба, марно».

Перевищена концентрація азоту

Державна екологічна інспекція області оприлюднила на своєму сайті результати лабораторних досліджень води. Зазначають, що її забір здійснювали того самого дня, коли отримали повідомлення про загибель риби. Проби брали в трьох місцях — навпроти сирозаводу, вище й нижче його розташування.

Як пояснив керівник інспекції Юрій Дубовий, досліджували основні показники забруднювальних речовин та їхню концентрацію у воді.

У пробі води, взятої навпроти заводу, виявлено перевищення азоту амонійного у 2,6 раза порівняно з гранично допустимими нормами. Показник хімічного споживання кисню перевищував норму у 2,5 раза, а біологічне споживання кисню — у 2,8 раза. Інші показники відповідають гранично допустимим нормам.

Співрозмовник уточнює, що під час відбору проб води контролювали рівень розчинного кисню. У всіх пробах цей показник не мав відхилень від нормативного значення, становив від 5,1 мг/дм куб. до 7,3, при нормі не менш як 4 мг/дм куб.

До речі, виконавчий директор місцевого молокопереробного заводу Олена Рябчун у телефонній розмові пообіцяла автору публікації поспілкуватися з цього приводу наступного дня. Однак надалі на дзвінки не відповідала.

Факт загибелі риби розслідує поліція.

Вінницька область.

Скрін відео на фейсбук-сторінці Оксани Закревської.