Листопад 2022 року. Наслідки ракетного удару росіян по енергетичній системі Рівненської області. 

Фото: Віталій КОВАЛЬ/Рівненська ОВА.

Відповідно до інфографіки, оприлюдненої ресурсом UA War, в Україні через війну постраждали 222 об’єкти важкої промисловості, 29 об’єктів енергогенерації.

Через дії росії зафіксовано збої на 9 ядерних об’єктах, і це не лише АЕС, а, наприклад, ядерна установка у Харкові, призначена для наукових досліджень. Експерти кажуть, що аварії, схожої на ту, що була на ЧАЕС, у Харкові статися не може, але будь-який ядерний об’єкт становить небезпеку.

Окупанти завдали збитків промисловості та енергетиці, видобувній галузі у розмірах 44,7 мільярда доларів та 27,2 мільярда доларів відповідно.

Підрив російськими бойовиками Каховської гідроелектростанції також призвів до колосальних збитків. Як заявив голова екологічної інспекції Дмитро Заруба, збитки екології в грошовому еквіваленті сягнули півтора мільярда доларів.

Згадана посадовцем цифра є попередньою, оскільки точно підрахувати шкоду екології України в результаті підриву Каховської ГЕС можна буде лише після отримання доступу до всієї інформації.

Тим часом в «Укренерго» відзвітували про підготовку до майбутнього опалювального сезону-2023/2024, а також розповіли про ймовірні ракетні атаки окупантів по енергетичних об’єктах України.

За словами голови правління компанії Володимира Кудрицького, якщо атак не буде, у НЕК «Укренерго» чітко розуміють, як покривати збільшене споживання енергії взимку. Але у разі ракетних атак алгоритм буде змінено.

Посадовець наголосив, що на підприємстві готуються до найгірших та найскладніших сценаріїв, тобто до повторення атак, як у 2022 році. Тож активно працюють над резервними схемами живлення споживачів, поповненням запасів обладнання та матеріалів.

Голова правління наголосив, що «Укренерго» виконала понад дев’яносто відсотків робіт, які були заплановані до початку опалювального сезону-2023/2024. Зараз триває робота, яка передбачає замовлення обладнання та доставку його в Україну. Насамперед йдеться про трансформатори.

Також НЕК «Укренерго» закликає жителів України готуватися до зими й витрачати електроенергію ощадливо, щоб пом’якшити режим споживання.

А ще Володимир Кудрицький порадив споживачам перевірити власні генератори, а також утеплити житло, якщо це можливо. Також співгромадянам варто дізнатися про найближчі пункти незламності.

НЕК «Укренерго» не очікує дефіциту електроенергії у вересні та жовтні 2023 року. Але це можливо тільки у тому разі, якщо окупанти не обстрілюватимуть українську енергосистему.

Володимир Кудрицький зазначив, що ризик того, що загарбники будуть цілити в енергооб’єкти України, дуже високий.

Посадовець зазначив, що минулого сезону росія випустила 1200 ракет по енергосистемі України. Тому, за його словами, здивувати нас буде складно.

Послугою автоматичної реєстрації бізнесу в застосунку «Дія» скористалися вже понад 400 тисяч українців.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Попри війну та постійні обстріли наші люди продовжують створювати та масштабувати бізнес. 400 тисяч відкритих ФОПів у «Дії» — це про сміливих українців, які підтримують економіку та створюють нові робочі місця», — йдеться у повідомленні.

Федоров нагадав, що послуга з реєстрації фізичних осіб — підприємців у «Дії» повністю автоматична, що дає змогу уникнути будь-якого впливу людського фактора.

Як повідомлялося, за даними Опендатабот, станом на початок осені в Україні офіційно працюють 2 052 326 ФОПів.