Розгляд поправок, які надійшли під час підготовки змін до державного кошторису на цей рік до другого читання, затягнувся в четвер аж до пізньої ночі. Очільниця бюджетного комітету Роксолана Підласа, котра доповідала з цього питання, безперервно простояла за трибуною Верховної Ради України більше десяти годин. Колеги по парламенту назвали це «абсолютним рекордом». Утім, на ранок п’ятниці залишилися все ще не пройденими більш як три десятки поправок. І майже десяток врахованих, які теж потребували підтвердження.

Але розпочалося засідання в п’ятницю із години запитань до уряду. Це в соціальних мережах позитивно відзначили народні депутати, які представляють у парламенті опозицію. Адже вони акцентували на тому, що не мають можливості поспілкуватися із представниками уряду відтоді, як розпочалося широкомасштабне вторгнення російських військ на територію нашої країни. У сесійній залі був присутній Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр енергетики Герман Галущенко та інші представники Кабміну.

Тільки після того, як спілкування з міністрами завершилося, парламентарії продовжили розглядати зміни, які передбачають збільшення видатків державного бюджету на 2023 рік на 322,6 мільярда гривень (№ 10038). Їх прийняли 313 голосами. За словами представника фракції «Голос» Ярослава Железняка, такими змінами встановлено два рекорди за історію України — видатки загального бюджету вперше перевищать 3,39 трильйона гривень, а дефіцит становитиме понад два трильйони.

Затим народні депутати перейшли до розгляду змін до Бюджетного кодексу (№ 10037), які стосуються так званого «військового ПДФО». Із повідомлення голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолани Підласої (на знімку), розміщеного вранці у Фейсбуці, стало відомо, що перед тим, як зібратися в сесійній залі, члени комітету провели засідання і переглянули рішення щодо цього законопроекту.

Вона поінформувала, що за пропозицією Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка, очільника фракції монобільшості «Слуга народу» Давида Арахамії, Павла Фролова, Руслана Горбенка та інших народних депутатів, сформовано такий розподіл податку на доходи фізичних осіб:

 З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військове ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн);

 З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, «військове ПДФО» розподіляється в таких пропорціях:

 45% — ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)

 45% — Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)

 10% — розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

Усі інші параметри законопроекту рекомендувалося залишити без змін, зауважила Роксолана Підласа. Раніше повідомлялося, що до цього законопроекту надійшло більш як дев’ять сотень поправок. Компромісні рішення дещо скоротили їх кількість, але все-таки розгляд цього питання також затягнувся. На момент виходу газети результативного рішення з цього питання в сесійній залі ще не було.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.