Для досягнення цієї мети уряд планує зосередитися на п’яти напрямах. Перший — це енергетика. Тут насамперед ідеться про завершення ремонтів, щоб можна було задіяти максимальні енергетичні потужності та накопичення ресурсів. За словами прем’єра, наразі в енергосистему вже додали 1,5 ГВт генерації і планується збільшити цю цифру до 1,7 ГВт. Також у сховищах уже накопичено майже 15,8 мільярда кубометрів газу, та є всі підстави розраховувати, що ця цифра зросте до 16,5 мільярда кубометрів. «За даними НАК «Нафтогаз України», є всі шанси пройти зиму за рахунок газу власного, українського, видобутку», — зазначив Д. Шмигаль.

Другий напрям відновлення — забезпечення роботи критичної та соціальної інфраструктури. З цією метою із Фонду відновлення виділено 62 мільярди гривень, з яких 11,3 мільярда — на відновлювальні проекти у соціальній сфері та житлово-комунальному господарстві, 3,5 мільярда — на будівництво та відбудову інфраструктури, житла і громадських споруд та 19 мільярдів гривень — на виконання робіт на об’єктах енергетики.
Третій напрям — це житлові програми єВідновлення та єОселя. «Загалом на житлові компенсації українцям, чиє житло постраждало від обстрілів, спрямовано 4,4 мільярда гривень», — зазначив глава уряду, поінформувавши, що на відшкодування за пошкоджене майно вже подано понад 50 тисяч заявок та що ремонти уже профінансовано на 1,5 мільярда гривень компенсації.

Крім того, вже надійшло 4,3 тисячі заявок щодо зруйнованого житла, тож у «Дії» триває генерація житлових сертифікатів, за які постраждалі зможуть придбати нову оселю. Очікується, що використовувати ці сертифікати можна буде вже з листопада цього року.

Стосовно реалізації ухваленого парламентом закону про фінансове відшкодування тим, хто зробив ремонти власним коштом, то прем’єр зазначив, що ці виплати мають розпочатися з початку 2024 року.

Також за програмою єОселя пільгові іпотечні кредити вже отримали майже 4 тисячі родин військових, педагогів медиків на суму 5,7 мільярда гривень.

Ще два важливі напрями — це розмінування територій та підтримка малого і середнього бізнесу.

Уряд затвердив порядок формування кадрового резерву освітян для роботи на деокупованих територіях. Пріоритетне право на призначення на посади у закладах освіти на деокупованих територіях мають внутрішньо переміщені особи, ветерани війни, особи, які займали цю посаду до окупації території, зупинення діяльності закладу освіти у зв’язку із веденням активних бойових дій, тимчасовою окупацією території та ті, хто повернувся з полону.

Також ухвалено постанову щодо створення резерву медпрацівників для деокупованих територій. З цією метою запрацює інформаційна система «Резерв працівників сфери охорони здоров’я для роботи на деокупованих територіях України».

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону 
географічних зазначень для харчових продуктів та спиртних напоїв).