Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» (№ 10000), попередньо розглянувши всі 1620 поправок, поданих народними депутатами до головного фінансового документа країни. За відповідне рішення проголосували 285 депутатів. Отож проект кошторису спрямовується до уряду для підготовки до другого читання. 

Як зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, практика «бюджетних ночей» невідворотно пішла у минуле. «Усього чотири години — і поправки розглянуто. Далі голосування у першому читанні», — написав він у Фейсбуці після завершення пленарного засідання у середу, додавши, що пріоритет бюджету — Сили безпеки і оборони. «Щоденно і щохвилинно захисники та захисниці України борються з ворогом та обстоюють нашу свободу і незалежність. Наше завдання зробити все для скорішої та справедливої Перемоги», — констатував він.

Нагадаємо, напередодні бюджетний комітет підтримав певні зміни для передачі до уряду:

збільшити на 9,9 млрд грн доходи у разі ухвалення законопроекту про оподаткування банків (№ 9656-д);

зменшити на 1,3 млрд грн видатки на будівництво, ремонти й закупівлі майна в різних органах влади;

збільшити на 574 млн грн видатки на протезування для військових;

— збільшити на 384 млн грн видатки на освітню субвенцію;

збільшити на 62 млн грн видатки на Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів;

скоротити на 409 млн грн видатки на БЕБ;

збільшити на 5 млн грн видатки на Національну службу здоров’я;

розглянути 61 додаткове питання, що може додатково збільшити дохідну частину державного бюджету, і ще раз порахувати, чи не можна скоротити непріоритетні видатки.

Водночас, як повідомила співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, з 1620 поправок, поданих народними депутатами, було враховано повністю або частково лише 115. Крім того, політик заявила, що основні зауваження, висловлені «ЄС» до проекту бюджету, не було враховано, тому фракція утрималась від голосування за проект кошторису. Тож свої голоси «за» віддали: «СН» — 200, «ЄС» — 0, «Батьківщина» — 0, «Платформа за життя та мир» — 17, «За майбутнє» — 14, «Голос» — 16, «Довіра» — 16, «Відновлення України» — 11, позафракційні — 11.

Верховна Рада в першому читанні 267 голосами ухвалила урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» (№ 8371). По фракціях: «СН» — 175, «ЄС» — 26, «Батьківщина» — 17, «Платформа за життя та мир» — 1, «За майбутнє» — 8, «Голос» — 18, «Довіра» — 12, «Відновлення України» — 0, позафракційні — 10.

Проект розроблено на виконання плану організації виконання рішення РНБО від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента від 1 грудня 2022 року № 820 і схваленого на засіданні Кабінету Міністрів 9 грудня 2022 року.

Документом вносяться зміни до законів: «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», якими унеможливлюється діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Відповідно до документа діяльність релігійної організації може бути припинена у судовому порядку за адміністративним позовом центрального органу виконавчої влади (ЦОВВ), що реалізує державну політику у сфері релігії, або прокурора. Водночас ЦОВВ уповноважується на:

проведення релігієзнавчої експертизи діяльності релігійних організацій щодо їх співпраці з рф;

видання приписів щодо усунення порушень, виявлених за результатами експертизи у місячний строк;

звернення до суду з позовом щодо припинення діяльності релігійної організації у разі невиконання нею приписів щодо усунення порушень, виявлених за результатами проведення релігієзнавчої експертизи у встановлені строки.

У першому читанні також було ухвалено («за» 247) законопроект «Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків» (№ 9656-д).

Авторами цієї законодавчої ініціативи виступили, зокрема, Данило Гетманцев, Антоніна Славицька та Вікторія Кінзбурська.

За словами першого заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка, законопроектом передбачено збільшення для банків ставки податку на прибуток з 18% до 36% без права зарахування збитків минулих періодів протягом 2024—2025 року. Крім того, в бюджеті 2024 року прийняття цього закону закладено як +9,9 млрд грн, нагадав депутат.

Водночас, аби включити до порядку денного законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища» (№ 9676), в сесійній залі забракло голосів. «За» проголосували лише 218 обранців. Основна причина — законопроект не враховує думку родин загиблих, і передбачає створення Національного військового кладовища в Гатному. Хоча, як зауважила  І. Геращенко, парламент ще в травні ухвалив закон про створення Національного військового кладовища в Биківні. Щодо цього законопроекту пройшли відповідні громадські слухання і уряд пообіцяв створення цього меморіалу.

Насамкінець народні депутати спрямували на доопрацювання законопроект «Про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (№ 6233).


Під час засідання

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.