Запровадження європейських норм в українське законодавство в молочній галузі — обнадійлива перспектива для розширення успішної практики експорту в ЄС, а також шлях до підвищення якості продукції. На цьому наголосив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький (на знімку ліворуч) під час відкриття вебінару «Зміни законодавства в молочному секторі».

За його словами, завдання держави — адаптувати законодавство до європейського нормативного поля, а також надати підтримку агровиробникам. Зокрема, фінансову — виробники молока можуть отримати грант до 8 мільйонів гривень на переробку сировини. Крім того, проводяться інформаційно-консультативні тренінги.

«Україна має досвід успішного експорту молочної продукції в ЄС. Після адаптації нашого законодавства до норм ЄС цей ринок розширюватиметься. Також велику користь отримає український покупець, який споживатиме безпечну і якісну продукцію», — зазначив Тарас Висоцький.

Перший заступник міністра також підкреслив, що в 2023-му значно знизилися темпи падіння виробництва молока.

«У 2022 році майже на мільйон тонн зменшилося виробництво молока. Згідно з прогнозом на 2023-й — скорочення буде на рівні 300—400 тисяч тонн. У промисловому виробництві очікується зростання на 100—150 тисяч тонн. Це позитивні сигнали, що попри великі складнощі молочний сектор впевнено розвивається», — наголосив Тарас Висоцький.

До речі

Перевірок побільшає

Прийнятий Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» (набирає чинності 26 жовтня 2023 року, окремі положення вже діють) запроваджує чіткіші механізми проведення держконтролю і покликаний сприяти простежуваності процесів та обміну даними щодо безпечності та якості молока.
Зокрема пропонується, що «оператор ринку зобов’язаний розробити та впровадити процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення та кількості соматичних клітин.
Зразки сирого молока підлягають дослідженню (випробуванню) в уповноваженій лабораторії, яке проводиться за рахунок оператора ринку.
Уповноважена лабораторія повідомляє оператора ринку та компетентний орган про результати лабораторних досліджень (випробувань) із застосуванням інформаційно-комунікаційної системи компетентного органу».