Такий проект реалізовано вперше в Україні, і голова депутатської групи «Довіра» дуже сподівається, що вдалий досвід буде масштабовано на всю країну.

На етапі розробки та втілення програму відновлення ветеранів напрацьовували спільно з очільницею Мінсоцполітики Оксаною Жолнович, керівниками відповідних структурних підрозділів Міноборони, головою Полтавської облради Олександром Біленьким, ГО «Коліщата».

— Прагнемо, аби ця програма, по-перше, тривала і розвивалася на рівні Полтавської області та її громад, а по-друге, була масштабована на всю державу. Для цього потрібно працювати з Кабміном. Результатом у перспективі має стати постанова КМУ, виділення фінансування та проведення серйозної організаційної роботи по всій державі, аби запустити послугу і в інших областях, — переконаний народний депутат Олег Кулініч.

Над урізноманітненням програми, аби вона мала максимальну користь для фізичного здоров’я наших захисників, сприяла подоланню психологічних травм і поверненню до повноцінного й активного соціального життя, працювала голова ГО «Коліщата» Тетяна Усик. Вона залучає до участі очільників громад регіону, домовляється про співпрацю з експертами у багатьох сферах. Одним із напрямків програми відновлення ветеранів є й іпотерапія (на знімку).

— Заняття з їзди верхи, перебування поруч із кіньми вже давно довели свою ефективність у стабілізації психологічно-емоційного стану людини, — розповідає Олег Іванович. — Зізнаюся, що не всі вважали верхову їзду гарною ідеєю. Бо частина ветеранів, які проходять відновлення за програмою, тепер мають інвалідність, освоюють протези... І для того, аби осідлати коня, багатьом довелося подолати внутрішню невпевненість у своїх можливостях... Але по закінченню сеансу абсолютно кожен наш захисник був у щирому захваті — від того, що це вдалося, від заряду енергії та впевненості, які вони отримали. Когось навіть було не впізнати, адже буквально за кілька днів ветерани цілком по-новому розкрилися у спілкуванні з побратимами та своїми рідними.

Окрім надання фахової психологічної допомоги, програма, поміж іншого, включає заняття в басейні, масаж, групові фізичні тренування, спелеотерапію, арт-терпію, глинотерапію та багато інших активностей. Варто додати, що при розробленні програм соціального відновлення воїнів використовується і досвід закордоння. Зокрема Ізраїлю, який уже десятки років перебуває у стані війни...

— Хотілося б наголосити, що однією з головних особливостей програми соціального відновлення є те, що ветерани проходять її спільно зі своєю родиною — дружинами, дітьми, іншими найближчими родичами. Це дає змогу відновити втрачені зв’язки, разом пропрацювати психологічні проблеми. Окремо наші спеціалісти займаються із дітьми захисників, котрі важко переносять нові обставини і теж переживають травматичний досвід.

Додам, що реабілітаційні процедури, психологічна допомога та консультації надаються залежно від особистих потреб кожного учасника програми та членів його родини. І такий індивідуальний підхід — дуже правильний! — вважає парламентарій.

Тепер досвід відновлення за програмою Олег Кулініч сподівається запровадити і для чинних військовослужбовців. Для цього команда народного депутата намагається залучити приватні кошти.

— Держава повинна дбати про тих, хто став на її захист, — упевнений народний депутат. — А програма відновлення — це лише невелика частина того, на що заслуговують наші захисники і захисниці. Слава Україні та її Збройним Силам!

Фото зі сторінки народного депутата у Фейсбуці.