Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов під час Шостого Німецько-українського економічного форуму в Берліні.

«Ми максимально підготовлені, щоб пройти зиму впевнено... Ми вивчили помилки і слабкі місця, які були раніше, ми підсилилися...» — сказав Чернишов.

Очільник «Нафтогазу» зазначив, що вперше вдалося накопичити запаси ресурсів та закачати в підземні сховища приблизно 16 млрд кубів газу. На його переконання, цього цілком досить для впевненого проходження зимового періоду.

«Нам вдалося сформувати більший запас газу, ніж ми планували. Це дає нам можливість дивитися впевнено та пройти цю зиму, використовуючи винятково український газ... Ми не плануємо жодного імпорту. Такого ще не було в Україні», — зауважив Чернишов, визнавши, що й споживання газу, порівняно з довоєнним, зменшилося.

Серед необхідних реформ очільник НАК назвав, зокрема, запровадження ринку енергії. Так, на думку посадовця, країна зможе стимулювати енергоефективність.
Чернишов наголосив на необхідності залучати приватний капітал. Для цього треба запровадити стимули та зрозумілі правила гри.

«Україна потребує швидкості і якості реформ більше, ніж матеріальної підтримки. Ми маємо самі залучати капітал. Це історичний виклик для України як держави», — підсумував очільник «Нафтогазу».

Установлені цінові обмеження на ринку електроенергії — price cap — зменшують можливості для імпорту електроенергії під час опалювального сезону. Про це заявив аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп під час дискусії «Зима 2023—2024: енергетичні і політичні виклики для України в умовах війни».

Він розповів, що взимку може виникнути ситуація, коли Україні доведеться більше використовувати газу для виробництва електроенергії або більше імпортувати. Прокіп пояснив, що нині дозволена потужність для імпорту становить 1,2 ГВт і протягом зими вона можливо буде розширена до 2 ГВт.

«Без імпорту ми не зможемо пройти цю зиму. Щоправда, є ще деякі внутрішні проблеми регуляторного характеру. Якщо говорити про імпорт на сегменти ринку «на добу наперед», наприклад, то на цей імпорт діють цінові обмеження», — наголосив аналітик.

Експерт додав: якщо раптом в Європі зростуть ціни на електроенергію, то в такому разі price cap будуть обмежувати можливості для імпорту. Через це системному оператору «Укренерго» доведеться користуватися аварійною допомогою, яка по суті є імпортом, але за більш високими цінами.

«Ми мали цю ситуацію в серпні, коли обсяги аварійної допомоги були вище, ніж обсяги комерційного імпорту», — нагадав експерт.

В Україні ув’язненим дозволили працювати в шахтах!

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська на власній сторінці у Фейсбуці.

Зі слів очільника Мін’юсту, за зміну бригада підіймає на поверхню понад 20 тонн вугілля й отримує за це достойну зарплату. Залучення ув’язнених до такої роботи має не одну перевагу!

«Маємо безліч переваг», — наголосив посадовець. — Найперше — вони залучені до «енергетичної безпеки», бо бригада з 10 осіб здатна за зміну видобути 25 тонн вугілля. Крім того, завдяки цьому зменшується дефіцит шахтарів, ув’язнені опановують нову професію і, до всього, їм платять «достойну зарплату».

На завершення посадовець вказав, що пенітенціарна система «відкрита до пропозицій від інших роботодавців».