Сьогодні своє професійне свято відзначають військові ракетники, артилеристи та інженери — воїни, котрі є основою бойової могутності армії. Їхня вогнева міць, злагодженість, влучність та професіоналізм неодноразово ставали ключовим чинником, від якого залежав результат битви. Ці підрозділи — непохитна міць української армії в боях з «другою армією світу».

Саме робота нашої арти змушує рашистів тікати з поля бою, вона підтримувала вогнем Сили оборони, була і є головною в паритетному протистоянні з ворогом у наземному форматі театру воєнних дій російсько-української війни. Ще в середньовіччі артилерію назвали «останнім доводом королів». До складу ракетних військ і артилерії Сухопутних військ Збройних Сил України входять військові частини тактичних ракет, реактивної, гаубичної, гарматної та протитанкової артилерії, а також артилерійської розвідки.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року українська артилерія та використання ПЗРК від західних союзників допомогли українцям переломити перебіг війни та знищити ворога.

Військові інженери — спеціалісти, які забезпечують просування військ уперед, організовують маскування й укриття та знешкоджують боєприпаси, що не розірвалися. Їхня небезпечна, але важлива праця береже як воїнів, так і цивільних і в зонах бойових дій, і на мирній території. Цей рід військ є унікальним, адже війна для них закінчується вже після перемоги — зі знешкодженням останньої міни чи снаряда, які залишилися після завершення бойових дій. Кажуть, що сапери настільки зосереджені й сконцентровані, що навіть не піддаються гіпнозу...

З історії:

Передумовою для вшанування артилеристів та ракетників стали події Другої світової війни. А саме (і це дуже символічно) — початок операції з визволення Києва. Під час неї було використано техніку безупинного ведення вогню, що раніше не застосовувалася, яка забезпечила перший прорив.

День ракетних військ і артилерії було започатковано 1997 року, а День інженерних військ — 1999-го відповідно до Указу Президента України.

Вітаємо наших військових з професійними святами!
Слава Україні!

На знімку: 2015 рік. Донеччина.

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»).