Про це повідомив народний депутат України Павло Сушко.

«Замість 7 тисяч гривень на домогосподарство, як було раніше, тепер передбачено граничний розмір субсидії — 16,2 тисячі гривень на рік для родини. Уряд за підтримки партнерів запускає експериментальний проект, щоб додатково забезпечити населення дровами. Люди отримають ресурс там, де немає можливості опалювати приміщення газом», — написав Павло Сушко у Фейсбуці.

Щоразу під час його роботи на Харківщині мешканці громад звертаються з цією проблемою — дрова коштують дорого, субсидії не вистачає. Особливо актуальне питання твердого палива там, де через обстріли немає газу. І в деокупованих громадах, де люди втратили все.

Павло Сушко неодноразово записував відеозвернення з громад, де разом із мешканцями просив очільника Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля збільшити розмір цієї субсидії. Звернувся до Прем’єр-міністра 6 жовтня під час години запитань до уряду в парламенті.

«Вдячний Прем’єр-міністру, що він відреагував на проблеми людей. Це важлива підтримка громадян від держави», — зазначив Павло Сушко.

Нагадаємо, за інформацією уряду, субсидії отримують 1,3 мільйона родин. Іще 1,2 мільйона українських сімей мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Підготувала Ольга СРІБНА.

Як оформити допомогу?

Субсидію на дрова призначають, коли в будинку немає централізованого опалення і для обігріву не використовують газ або електрику. Під час обчислення розміру допомоги враховують доходи родини за минулий рік.

Виплату призначають із місяця звернення й до кінця поточного року. Всю суму виплачують раз на рік. Документи потрібно подавати щороку — цю субсидію не перепризначають автоматично.

Для оформлення субсидії на дрова потрібно звернутися до місцевого підрозділу соціального захисту населення. Написати заяву, заповнити декларацію, пред’явити паспорт. Іноді просять довідку, що в помешканні є тільки пічне опалення. Її видає територіальна громада.

Мешканці, яким за борги перекрили газ, інколи намагаються оформляти субсидію на дрова. Але за наявності боргу за комуналку в понад 680 гривень допомогу не призначають.