Напередодні професійного свята на Сумщині підбили підсумки, як сільгоспвиробники краю справляються із найважливішим завданням — щоб у людей на столі завжди були і хліб, і до хліба. 

Озвучені директором департаменту агропромислового розвитку ОВА Олександром Маслаком (на знімку) показники свідчать: в області одержали стільки продукції тваринництва та рільництва, що її вистачить не лише для забезпечення регіональних потреб, а й щоб поділитися із сусідами та партнерами. Зокрема і за рубежем.

За словами Олександра Маслака, хоч валовий збір основних зернових культур цьогоріч трохи нижчий, ніж минулого року, він перекриває регіональні потреби у 3,1 раза. Фуражного зерна одержали 2,6 млн тонн, тоді як області для внутрішніх потреб вистачить 360 тис. тонн такого збіжжя, і через це на Сумщині сподіваються: «зайвий» фураж забезпечить стабільність тваринницької галузі, а значить, і продовольчого ринку загалом.

Цього року порівняно з попереднім в області істотно скоротилися площі, відведені під соняшник. Однак олійного насіння з них зібрали 660 тис. тонн — цей вал перекриває потреби Сумщини у сировині для виробництва олії у понад 20 разів. Схожа ситуація з іншою дуже важливою культурою, яку вирощують переважно у господарствах населення. Йдеться про картоплю: попри те, що її минулого року посадили на 54 тисячах гектарів, а цього — на площі 44 тис. га, картоплі та овочів в області зібрали у 5 разів більше, ніж потрібно для забезпечення регіональних потреб.

Керівник департаменту агропромислового розвитку ОВА зупинився також на ситуації з виробництвом на Сумщині молока, м’яса і курячих яєць. Поголів’я корів продовжує скорочуватися, але продуктивність молочного стада стає дедалі вищою. Тож виробництво молока за підсумками року впаде приблизно на 5%. Але такої його кількості, вважають в обласній військовій адміністрації, вистачить, щоб удвічі перекрити регіональні потреби. Щодо м’яса та м’ясної продукції, їх на Сумщині матимуть на 20 відсотків більше від того, що необхідно краю. «Але ж це — лише наше власне виробництво, — наголосив Олександр Маслак. — Чимало м’ясної продукції на Сумщину завозиться з інших регіонів, а також з інших держав».

Сумська область.

Фото з сайту sts.sumy.ua.