Перед тим її, тяжкохвору, півтора року тримали в слідчому ізоляторі як особливо небезпечну для путінського режиму.

Приводом для переслідування стала антивоєнна акція художниці. 22 березня 2022 року в магазині «Перекресток» Олександра Скочиленко розмістила п’ять стікерів, стилізованих під цінники, з інформацією про загибель мирних жителів України і закликами зупинити війну.

Це одна з найбільш резонансних справ, коли за заклики до миру мирну людину путінський режим прирікає на вірну смерть. У художниці діагностовано кілька серйозних хронічних захворювань, серед яких вади серця.

Медична служба слідчого ізолятору видала довідку, що засуджену не можна відправляти етапом — вона не переживе цього.

Понад 300 російських лікарів звернулися до диктатора путіна з вимогою звільнити Олександру Скочиленко, назвавши цей вирок не-
справедливими, бо не можна судити за «пацифістську акцію, що не порушує закон». Особливу увагу медики звернули на важкий стан засудженої, низку хронічних захворювань, що вимагають належного медичного лікування та спеціального режиму харчування.

Лікарі нагадали диктатору про ув’язнених, яких завербували на війну, про масові дострокові звільнення вбивць і ґвалтівників. На цьому тлі вирок Скочиленко видається дикунським.

Цей вирок політолог і противник путінського режиму Андрій Колесников назвав «деспотичною політикою держави, яка хоче розпоряджатися тілами громадян, переміщаючи їх у в’язниці та окопи, вимагаючи від них біологічного матеріалу не для життя, а для смерті за батьківщину».

На його думку, посадити людину на сім років до в’язниці за те, що вона обстоювала цінність життя, а не смерті, миру, а не війни — те саме, що заборонити жінці розпоряджатися власним тілом. путінський режим встановлює монополію не тільки на людські тіла, а й на слова та думки, прикувавши когось до телевізора, а когось — до єдиних підручників, до єдиного трактування світу та історії.

Правозахисник Лев Шлосберг у своєму телеграм-каналі звернув увагу на те, що не минуло й доби після винесення вироку, як кваліфікаційна комісія суддів санкт-петербурга рекомендувала суддю оксану демяшеву, яка винесла вирок художниці за мирну акцію, призначити на посаду заступниці голови калінінського районного суду міста. Щоб ніхто навіть не засумнівався: вести судовий процес проти опонента влади з особливою жорстокістю та садизмом не лише схвалюється та вітається, а й негайно заохочується призначенням на нову посаду. В ухваленій кваліфікаційною колегією суддів рекомендації відображена, як у  краплі  крові та сльози, вся система координат нинішньої російської держави, де немає цінності людського життя, людської гідності.

Справа Олександри Скочиленко набула такого розголосу, що навіть член ради з прав людини при президенті рф Єва Меркачова назвала ситуацію «жахливою», а перебування художниці в тюрмі — «смертельно небезпечним».