До заходу, що відбувався в Івано-Франківську у змішаному форматі, долучився Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Участь у ньому взяли також народні депутати — члени комітету Олександр Аліксійчук, Віталій Безгін, Віталій Войцехівський, Дмитро Микиша, Вячеслав Рубльов, представники інших парламентських комітетів, уряду, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, обласних державних/військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій та експерти.

«Символічно, що цей захід відбувається напередодні таких важливих днів, як День місцевого самоврядування та засідання Євроради, яка прийматиме рішення щодо відкриття процедури вступу нашої країни до ЄС. Ми сподіваємося, що воно буде позитивним, український парламент все для цього робить», — наголосив Перший заступник глави парламенту.

У цьому контексті він нагадав про ухвалений нещодавно в першому читанні законопроект про транскордонне співробітництво (№ 9450) та висловив сподівання на якнайшвидше ухвалення документа в цілому.

Також Олександр Корнієнко акцентував увагу на новій законодавчій ініціативі народних депутатів — законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва» (№ 10284), який нещодавно було зареєстровано в парламенті.

Політик нагадав, що розширення ЄС відбувалося в декілька хвиль, і цей досвід є дуже корисним. «Ми вивчали досвід усіх хвиль. І побачили, що вступ країни до Євросоюзу йде декількома паралельними шляхами. Одним опікується центральна влада. У першу чергу це гармонізація законодавства та ведення переговорів про вступ. Інший — це вступ країни як спільноти. Це великі процеси у тому числі комунікаційні, щоб пояснити громадянам, що таке ЄС, як він влаштований, куди ми йдемо, що нас чекає», — зауважив Перший віцеспікер, додавши, що Україна —  це країна тисячі громад. «Відповідно всі 1470 громад та їхні мешканці мають на собі відчути цей вступ», — сказав він.

Окремо Олександр Корнієнко акцентував увагу на кадровому потенціалі громад, адже переконаний, що під час реалізації проектів регіонального розвитку на місцях це питання виникатиме постійно.

Голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук, зауважив, що у наш непростий час, коли внутрішніх ресурсів через війну бракує, постійно постає питання, де брати кошти на розвиток громад. І дуже важливо, що ЄС, як наш надійний партнер, надає нам такі можливості, ресурси та інструменти.

«Політика згуртованості ЄС показує наскільки вона є успішною. Коли ми говоримо про взаємодію, то перш ніж іти до їхніх фондів, ми маємо показати згуртованість тут», — зазначив політик.

У цьому контексті він наголосив, що багато розташованих на заході країни громад уже мають досвід співпраці з фондами ЄС. Зокрема, це стосується Івано-Франківщини, оскільки є Єврорегіон «Карпати». «Тому велике прохання, і ми на майданчику комітету завжди про це говоримо: доєднуйте до себе громади зі сходу та півдня України. Це покаже нашим європейським партнерам, наскільки ми готові до їхньої політики згуртованості, наскільки ми готові рухати країну в цілому, а не якийсь конкретний регіон», — констатував він.

Водночас народний депутат порадив представникам громад переконатися, що проекти, на які вони подаватимуться, є соціально важливими, та не опускати руки, якщо в перший час більшість таких проектів забиратимуть партнери з ЄС. «Це теж нормально. Так ви навчитеся користуватися разом із ними цими фондами. Ключове, про що всім ми говоримо, — це проект-менеджери. Можливо, сьогодні вони ще не принесуть швидкого залучення коштів для вас, але навчання через «м’які проекти» це також важливо. Усі кажуть: нам потрібен «твердий проект», але, щоб отримати його, потрібно навчити людей користуватися фондами, які дають змогу виграти програми «м’яких проектів». Це навчить людей писати і реалізовувати їх», — наголосив Олександр Аліксійчук.

На думку голови підкомітету, такі зустрічі є вкрай важливими, адже під час них народні депутати отримують зворотній зв’язок від органів місцевого самоврядування.

Власне, цим і скористався міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Назвавши профільний комітет дружнім до місцевого самоврядування, він зауважив: «Дуже багато речей, які ініціювали Асоціація міст України і громади, ми обстояли саме через ваш комітет». Тож він подякував політикам за розуміння і підтримку.

Міський голова також порушив низку проблемних питань, зокрема зачепив зміни до закону про мобілізацію. У цьому законопроекті, зауважив Р. Марцінків, є норма, за якою відповідальність за мобілізацію по-
кладається на голів та старост територіальних громад. «Не вважаю, що це приведе до покращення мобілізації, бо жоден голова чи староста не мають свого силового блоку. Тож потім можуть відкривати справи на голів або старост. Це призведе до того, що старости просто масово звільнятимуться», — сказав він та закликав народних депутатів підійти до цього питання більш зважено.

«Ми сьогодні в одному човні. Нині не час конфліктів, час діалогу і час рухатися вперед», — констатував він.

У рамках заходу його учасники, зокрема, ознайомилися з інформацією щодо кроків, які необхідно зробити на шляху реформування державної регіональної політики в контексті євроінтеграції України та воєнних викликів, яку презентував представник проекту «Підтримка формування ефективної регіональної політики в контексті євроінтеграції України та воєнних викликів» (за підтримки Проекту USAID «ГОВЕРЛА»).

Консультації відбулися за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою» у співробітництві з ГО «Інститут громадянського суспільства», проектом «Підтримка формування ефективної регіональної політики в контексті євроінте-грації України та воєнних викликів» (за підтримки Проекту USAID «ГОВЕРЛА»).

ДОВІДКОВО

«Тверді проекти» — це інфраструктурні проекти (благоустрій, облаштування територій тощо). «М’які проекти» можуть бути лише в категорії малих проектів (фестивалі, семінари, конкурси тощо).

Фото: rada.gov.ua.