Усі десять ракет, які ворог спрямував на Київ, вдалося збити. У кількох лівобережних районах міста внаслідок падіння осколків сталися пожежі, вибито шибки у житлових будинках. Відомо про 53 постраждалих. Проводилася евакуація мешканців. Потерпілі (здебільшого з різаними ранами) отримали першу медичну та психологічну допомогу, повідомили у КМВА.

Напередодні, у вівторок ввечері, російські терористи запустили з району Балаклави (окупований Крим) десять ударних безпілотників. Більшість — у напрямку півдня. Майже усі «шахеди» наша ППО відмінусувала на Одещині. Внаслідок атаки з повітря є пошкодження цивільної інфраструктури, дві особи поранено. Одну ціль ворога знешкоджено у Хмельницькому районі.

Уже вдруге поспіль кияни чули спочатку вибухи, а потім сигнали повітряної тривоги. Причини цього пояснює військовий оглядач Сергій Згурець. Мовляв, швидкість ракети до комплексу С-400, яка має дальність до 200 км, становить 2,5 км на секунду. Тобто відстань у 200 км ця ракета долає за кілька хвилин. Отже, робота системи оповіщення вже відбувається після виявлення старту цих ракет.

«Хоча Повітряні сили казали: якщо знатимуть про пересування комплексів С-400 по території рф, то можливе завчасне попередження. Але поки що ми реагуємо вже після того, як росіяни запустили ракети... Наразі ми впираємося в технічні обмеження. Теоретично знаємо розміщення ворожих комплексів, але передбачити важко, яку з установок буде використано для ударів. Тому цей технологічний виклик не дає змоги завчасно визначити, яка з пускових установок здійснить ракетну атаку. Контролювати ворожі пускові, які є наземними, надзвичайно складно», — наголосив Згурець.

Тим часом на фронті, за даними Генштабу ЗСУ (на 13.12), протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень. Кількість боїв на фронті зросла десь на третину, половина з них — на Авдіївському напрямку. Це третій наймасованіший наступ росіян по всьому фронту з початку повномасштабної війни.

На всій лінії бойового зіткнення немає жодної спокійної ділянки, зазначає військовий експерт Владислав Селезньов.

«Ситуація на фронті досить складна. Генеральний штаб звітував, що ЗСУ щодоби знищували від 600 до 1300 ворожих вояків, але за останні два місяці вороже угруповання військ збільшилося щонайменше на 50 тисяч осіб.

Якщо два місяці тому ми оперували цифрою в 400 тисяч, то зараз зосереджено 450 тисяч лише збройних сил рф без урахування добровольчих рухів та формувань. Також треба додати 30 тисяч росгвардійців, які виконують місію окупаційної влади й певні заходи на тимчасово окупованій території України. Тобто майже півмільйонне угруповання — це досить потужна сила», — розповів він у коментарі «Еспресо».

За словами експерта, також активізувалося використання ворогом  артилерійських засобів і бронетехніки. Окупаційні війська намагаються нав’язати ЗСУ порядок денний на полі бою: атакують на Куп’янському й Лиманському напрямках, на захід від Бахмута, роблять спроби реалізувати тактику облоги Часового Яру, який є критично важливим для захисту агломерації Слов’янськ — Краматорськ. «Попри погодні умови, ворог продовжує тиск. Ключовий фактор, який визначатиме спроможність українського війська чинити спротив, це наявність ресурсів у наших воїнів», — констатує Селезньов.

Своєю чергою в Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що наступальні операції рф на сході України восени 2023 року та протягом наступної зими здійснюватимуться з метою послаблення підтримки Заходу, а не для того, щоб досягти безпосередніх оперативних цілей. Аналітики зазначають, що кремль організовує тривалі інформаційні операції, спрямовані на стримування західної допомоги Україні у сфері безпеки. Проте перехоплення ініціативи росіянами на фронті може «спровокувати подальші дебати Заходу щодо допомоги Україні».


На знімках: наслідки нічного обстрілу російськими ракетами на Воскресенському житловому масиві в Києві. 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.