Не поспішайте вірити всіляким нісенітницям, написаним у соціальних мережах, а подекуди — й у медіа, які не обтяжують себе перевіркою фактів, котрі наводять! Їм аби лиш нажахати й без того налякану війною широку публіку. Дарма, що такою сумнівною ціною!

Саме про це пише голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у себе в телеграмканалі.

«Черговий самопроголошений божевільний експерт у звичній спробі пошуку дешевого хайпу написав у себе в Фейсбуці, що кожне перерахування на рахунок кожної особи відповідно до затвердженої урядом Нацстратегії доходів обкладатиметься податком 18%».
За словами посадовця, в передноворічному вакуумі економічної інформації «новину», як мовиться, понесли.

Наперед знаючи відповідь, голова профільного комітету «сам іще раз перечитав стратегію». І що ж?

«Передбачувано не знайшов... Але осад залишився...».

Якщо комусь цього видасться мало, то ось вам заява Міністерства фінансів України, оприлюднена на урядовому порталі.

«Національна стратегія доходів України — це комплексний та структурований документ.

Будь-який захід, що планується до впровадження, підкріплено описом проблематики, як обґрунтування необхідності кожної реформи. Тому дуже важливо, щоб такий опис залишався цілісним».

Як зазначили в міністерстві, у тексті Нацстратегії не вказані заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи. Некоректні висновки з цього питання могли бути зроблені на основі інформації з розділу 4.3.1 «Реформа спрощеної системи оподаткування».

Положення вищезгаданого розділу свідчать, що у тексті відсутні слова про «будь-які надходження на картку фізособи».

Фраза про вимоги щодо «оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності» відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують у чинному податковому законодавстві (в розділі IV Податкового кодексу України), йдеться в повідомленні Мінфіну.

У відомстві наголосили, що будь-яка реформа податкової системи вимагає напрацювання детальних змін до податкового законодавства. Жодна фундаментальна реформа (особливо така складна, як зміна правил оподаткування доходів фізичних осіб) просто неможлива без обговорень із громадськістю, бізнесом, відповідними органами влади.

Понад те, як зазначено в Нацстратегії, ці зміни можуть бути запроваджені не раніше року, наступного за тим, у якому вважатимуться виконаними заходи щодо забезпечення конфіденційності та захисту даних у системах ДПС (у тому числі інформації, одержаної від платників податків та податкових агентів).

Нагадаємо. Кабінет Міністрів 27 грудня 2023-го затвердив Національну стратегію доходів на 2024—2030 роки, що було одним із зобов’язань української влади перед Міжнародним валютним фондом.

Саме після цього у мережі почали з’являтися інсинуації про те, що буцімто будь-які надходження на картку фізичної особи оподатковуватимуться за ставкою 18%.

За даними НБУ, перекази з картки на картку тільки в ІIІ кварталі 2023 року становили 279 млрд гривень.

Насамкінець гарна новина. В Україні разом із набуттям чинності законом про державний бюджет-2024 з першого січня 2024 року зросли прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата.

Таким чином, починаючи з першого січня 2024-го мінімальна заробітна плата в Україні підвищується до 7 тисяч 100 гривень зі встановлених у жовтні 2023-го 6 тисяч 700 гривень.

Підсумок: вірте надійним джерелам!

Закінчимо словами голови профільного комітету Верховної Ради Данила Гетманцева.

«Невже ми настільки інфантильні, що маємо на другому році війни вестися на абсолютних неадекватів та їхнє свідоме або несвідоме (за її відсутності) проросійське ІПСО?

Давайте врешті переходити з року кролика у рік дракона!».