Його придбали за кошти з обласного бюджету. Такі значні витрати, на переконання фахівців, окупляться сторицею. Адже йдеться про новинки, які допоможуть повернутися до повноцінного життя нашим пораненим воїнам, дітям із тяжкими недугами та, власне, всім, хто потребує високотехнологічної допомоги фахівців-реабілітологів.

Скажімо, центр реабілітаційної медицини отримав одразу п’ять унікальних пристроїв для тренування кінцівок. Таке сучасне обладнання використовуватимуть насамперед для реабілітації військовослужбовців, які дістали поранення на фронті. Вперше в області тут застосовуватимуть антигравітаційну бігову доріжку. Вона дає змогу пацієнту, який перебуває у своєрідному вакуумному мішку, робити рухи майже у невагомості...

Така «космічна» доріжка зменшує тиск на суглоби, поліпшує кровообіг і баланс. А отже фактично є незамінною при лікуванні хвороб опорно-рухової та нервової систем. Не менш важливо й те, що за допомогою цього апарата можна підібрати індивідуальну програму реабілітації для кожного пацієнта, змінювати кут і рівень прискорення.

Однак такими надзвичайно корисними «іграшками» тепер зможуть послуговуватися не тільки дорослі пацієнти. Центр реабілітації дітей «Долоньки добра» також поповнився п’ятьма сучасними пристроями. Використовуючи їх, юні земляки зможуть в ігровій формі відпрацьовувати функції верхніх кінцівок, покращувати координацію рухів, тримати баланс тощо.

Ці «дитячі» апарати комп’ютеризовані, мають візуальні програми. Тож готові до використання фахівцями в неврологічній практиці, при вроджених захворюваннях, ДЦП, черепно-мозкових травмах, порушеннях координації. Не менш функціональне та корисне й інше обладнання, отримане центрами реабілітації. Адже воно також призначене для розробки кінцівок, відпрацювання техніки ходьби, а також для витягування хребта.

Усе те сприятиме прискоренню реабілітаційних процесів під наглядом висококваліфікованих фахівців. А найголовніше — істотному підвищенню їх ефективності. Та, зрештою, остаточному прощанню зі старою радянською спадщиною комплектування цих кабінетів за сумнозвісним залишковим принципом та створення умов, за яких реабілітація пацієнтів тривала роками й більше нагадувала імітацію їхнього оздоровлення.

Полтавська область.

Фото зі сторінки лікарні у Фейсбуці.