За інформацією Генштабу ЗСУ (на 10.01), за добу на фронті відбулося 77 бойових зіткнень. Ворог атакував на семи напрямках. Авдіївський і Мар’їнський — найгарячіші по натиску противника.

Напередодні міністр оборони Рустем Умєров разом з Головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним і начальником Генерального штабу генерал-лейтенантом Сергієм Шапталою відвідали позиції Сил оборони в районі Куп’янська, повідомила пресслужба МОУ. Командувач ОСУВ «Хортиця» генерал-полковник Олександр Сирський ознайомив із ситуацією на цій ділянці фронту, де українські воїни відбивають постійні спроби росіян атакувати.

«Мав честь зустрітися з командирами підрозділів, які воюють на цьому напрямку зараз. Доповіли про ситуацію, поточні виклики. Рішення будуть ухвалені найближчим часом — ворогу це не сподобається», — зазначив очільник Міноборони.

Начальник служби зв’язків з громадськістю 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого майор Надія Замрига прокоментувала поточну ситуацію на Куп’янському напрямку: «Ворог дещо зменшив кількість атак, але не полишив своїх намірів. Таку ситуацію ми вже спостерігали. Загарбники працюють хвилями, підтягуючи резерви. Коли кількість ворожих атак — понад 10—15, то противник намагається знайти слабкі місця. Ворожа піхота суне, йде важка й автомобільна техніка, підвозячи БК і харчі. Коли росіяни зазнають втрат, отримавши по зубах, то вони не забирають своїх загиблих та поранених. Відходять на свої позиції, і кілька днів маємо кількість атак менш як 10. Наразі — такий період».

Військові експерти констатують: наші оборонці не дали окупантам виконати жодного з поставлених їм завдань щодо прориву на Куп’янськ, Лиман чи Курахове, оточення Авдіївки чи Вугледара. Попри те, що наступ на сході наразі росіяни в цілому провалили, це не означає, що вони не продовжуватимуть до березневих виборів путіна робити спроби досягти успіху хоч на якійсь з вищезазначених ділянок.

Наразі росіяни проводять атаки здебільшого піхотою, без використання бронетехніки. Це означає, що найближчим часом окупанти здійснюватимуть перегрупування та, ймовірно, змінять тактику, щоб знайти ключ до Авдіївки.

Натомість більших зусиль вони нині планують докласти на Куп’янському та Вугледарському напрямках. Якщо на Харківщині загроза є невеликою, то ситуація біля Вугледара може гранично загостритися...

На Херсонщині ЗСУ продовжують обороняти свій плацдарм біля Кринків, а окупаційні війська збирають чергові сили для штурму. Погодні умови ускладнюють нашу логістику, а тому утримуватися стало важче. Втім, після нещодавнього знищення ворожих Су-24, Су-30 і Су-34 в цьому секторі суттєво зменшилася кількість авіаударів.

***

рф минулого тижня продовжувала завдавати ударів по Україні балістичними ракетами північнокорейського виробництва. Це підтвердив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі.

Підтримання й посилення протиповітряної оборони України — питання вкрай актуальне і досить складне: дефіцит дійсно є, але заяви про «нестачу Patriot» варто сприймати обережно. Так прокоментував публікацію західного видання речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він зауважив: сьогодні Україна залежить не тільки від поставок зенітних керованих ракет від союзників, а й іншої західної техніки, яка також, крім ремонту, оновлення тощо, вимагає й відповідного поповнення запасів боєприпасів до неї.

«Навіть радянські боє-припаси до зенітних керованих систем ми теж отримуємо від країн, які мають на озброєнні такі системи. Відбувається нормоване постачання згідно з витратами», — сказав речник ПС ЗСУ.

За його словами, під час останніх трьох масштабних терористичних атак росії наші захисники використали чималий запас ракет. Щодо поповнення їхніх запасів, то Ігнат зазначив, що партнери «добре поінформовані про стан справ у нас із засобами протиповітряної оборони».