Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, наголосивши, що триває 692-й день широкомасштабної загарбницької агресії рф проти України, висловив слова подяки воїнам, які нині у найскладніших умовах стримують та відбивають постійні атаки підступного ворога.

«У ці дні ми також згадуємо героїчні подвиги українських кіборгів, захисників Донецького аеропорту, які ціною надзусиль, ціною власного життя, зробивши із летовища незламну фортецю, мужньо обороняли територію України та відважно боролися з ворогом. Подвиги наших воїнів назавжди викарбувані у вічності. Ми також згадуємо наших колег, справжніх патріотів України: міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, який свого часу працював з нами у Верховній Раді, його першого заступника Євгенія Єніна та Юрія Лубковича, інших наших громадян, які трагічно загинули в авіакатастрофі 18 січня 2023 року», — зауважив глава парламенту.

Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала пам’ять усіх наших Захисників і Захисниць, які віддали своє життя за Україну та її Перемогу, колег-патріотів, яких вже немає, а також усіх мирних громадян, загиблих від рук російських окупантів.

Крім того, Руслан Стефанчук поінформував колег, що вперше у Верховній Раді представлено унікальні історичні документи із фондів Центрального державного архіву вищих органів влади (на знімку). «Це чотири універсали Центральної Ради та Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку із Західноукраїнською Народною Республікою. На документах оригінальні підписи Грушевського, Винниченка, Петлюри та інших», — зауважив він.

Під час пленарного засідання, відповідно до домовленостей, досягнутих на погоджувальній раді, виступили уповноважені представники депутатських фракцій і груп. Арсеній Пушкаренко («СН»), зокрема, торкнувся питання незаконності перебування рф в ООН.

«Наше Міністерство закордонних справ звернулося до країн-членів ООН з офіційним зверненням у питанні того, що росія нелегітимно перебуває в ООН та в Радбезі ООН», — сказав він, додавши, що 24 грудня 1991 року представник росії в Радбезі зачитав листа Бориса Єльцина про те, що росія оголошує себе правонаступником СРСР в ООН. «Але це абсолютно є порушення процедури, передбаченої статтею 4 Статуту ООН», — наголосив депутат, зауваживши, що Україна вимагатиме позбавлення росії членства ООН та проходження процедури, адже досі в Статуті ООН немає росії, є СРСР.

У свою чергу, співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко привернула увагу колег до необхідності вшанувати пам’ять народних депутатів попередніх скликань, які загинули, захищаючи Україну.

«Троє народних депутатів попередніх скликань: Олег Барна, Сергій Слабенко, Олександр Марченко загинули, захищаючи Україну, довівши свою відповідність високому статусу народного депутата. Наш колега Денис Монастирський загинув при виконанні службових обов’язків. І ми наполягаємо на вшануванні пам’яті наших колег в стінах Верховної Ради України. І це має бути зроблено, відповідна постанова зареєстрована», — наголосила вона.

Юлія Клименко з фракції «Голос» акцентувала на блокуванні українських кордонів. «Ми розуміємо всі, що війна буде довгою і складною. Для того, щоб воювати і мати ресурси, потрібно мати сильну економіку і розуміти, куди ми всі рухаємося, в тому числі, економічно.

Що у нас зараз відбувається? У нас відбувається блокування практично всіх наших кордонів перевізниками і аграріями різних країн. У результаті страждає наш експорт, імпорт, гуманітарна допомога. Страждає військово-промислове виробництво, тому що запасні частини не можуть доїхати до України вчасно», — зауважила депутат та закликала уряд звернути на це питання увагу і докласти максимум зусиль, щоб розблокувати кордони.

Під час розгляду питань порядку денного народні депутати без обговорення підтримали три законопроекти.

Так, законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за несанкціоноване втручання, збут або розповсюдження інформації, що оброблюється в публічних електронних реєстрах та посилення кримінальної відповідальності під час дії воєнного стану за кримінальні правопорушення у сфері використання інформаційно-комунікаційних систем» (№ 10242) було підтримано за основу.

Так само в першому читанні депутати ухвалили законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва» (№ 10202).

За словами представника Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та водночас співавтора проекту Віталія Безгіна, цей законопроект повертає виконавчим органам місцевого самоврядування повноцінне право на замовлення ремонту чи комплексного відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків. Проект також надає можливість делегувати такі функції місцевим державним адміністраціям, військово-цивільним адміністраціям, а також комунальним підприємствам відповідного спрямування (наприклад, водоканалу у сфері водопостачання чи каналізації тощо). Зрештою, проект зменшує ризики відмов щодо проектів відновлення об’єктів інфраструктури з боку Державної інспекції архітектури та містобудування чи навіть візитів правоохоронних органів до місцевого самоврядування, коли йдеться про ремонт гуртожитків чи лікарень, зруйнованих через агресію рф.

Водночас за основу та в цілому парламент підтримав законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України «Про Митний тариф України» та уточнення окремих положень» (№ 10321-1). Документ усуває невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та дасть змогу уникнути ускладнень під час адміністрування податків на додану вартість, акцизного податку, податку на прибуток підприємств та на доходи фізичних осіб.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив про створення у парламенті нового міжфракційного депутатського об’єднання «Ініціатива трьох морів — Україна». Головою цього об’єднання обрано народного депутата Юрія Камельчука.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.