Переважно відновлювальні роботи ведуться за рахунок іноземної допомоги. Так, ремонт у закладах обласного підпорядкування виконується за підтримки Світового фонду пам’яток, Українського аграрного холдингу, Міжнародного фонду «Партнерство за сильну Україну», Французького агентства міжнародної технічної експертизи Expertise France, Центру допомоги мистецтву України (Німеччина), представництва Данської ради у справах біженців в Україні та інших донорів.

Адже, як зауважила директорка департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай, українські бюджети орієнтовані на забезпечення оборони держави, тож об’єкти культури відновлюються за рахунок благодійників.

Людмила Замай розповіла, що вже повністю завершено відновлення навчального корпусу № 2 Чернігівського фахового музичного коледжу імені Л. Ревуцького. Будівля була пошкоджена внаслідок ракетної атаки центру Чернігова 19 серпня минулого року. Для її відновлення за сприяння ОВА було залучено представництво Данської ради у справах біженців в Україні, яке виділило на поточний ремонт понад пів мільйона гривень, завдяки чому замінили 36 пошкоджених вікон та вхідні двері.

У 2022 році вдалося вберегти від повної руйнації пам’ятку архітектури ХІХ ст. — Музей українських старожитностей Тарновського (на знімку), відкритий у 1902-му (до слова, перший на теренах російської імперії). Тут з 1978 року розміщувалася бібліотека для юнацтва. Об’єкт, що вцілів за часів Другої світової війни, був майже повністю зруйнований 11 березня 2022-го внаслідок авіаційного бомбардування Чернігова.

Знову ж таки без благодійної допомоги не обійшлося — відгукнувся Світовий фонд пам’яток. Між організацією, що займається збереженням пам’яток історичної архітектури та культурної спадщини в усьому світі, та Чернігівською ОВА підписано два меморандуми про взаєморозуміння. У межах першого проведені роботи для захисту будівлі від руйнації з бюджетом приблизно 35 тисяч доларів. Другий меморандум (а це вже 192 тисячі доларів) передбачає стабілізацію автентичних елементів споруди, відновлення зовнішніх тримальних стін та нового постійного даху.

Як запевнив представник підрядника ТОВ «КДК Інжиніринг» Олександр Кучеров, будівлю повністю стабілізовано: зашиті всі тріщини, підсилені всі конструкції, цегляні стіни відтворені в автентичній формі. Нині тривають роботи з влаштування покрівлі — залишився лише фінальний монтаж металевого накриття, який буде зроблено за сприятливих погодних умов.

Уся Україна знає про ракетний удар ворога по Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театру імені Т. Шевченка.

«Ми взяли на себе весь периметр вікон і дверей (182 вікна, 25 вхідних та 85 внутрішніх дверей). На сьогодні роботи фактично завершені, залишилися деякі моменти по відкосах. Нині йдеться про діяльність фонду у 2024 році.

Зокрема, вивчаємо можливість долучитися до розроблення проєктно-кошторисної документації на відновлення будівлі: не консервації, а вже реставрації», — зазначив регіональний координатор Міжнародного фонду

«Партнерство за сильну Україну» у Чернігівській області Валерій Воробей.

Кошти на протиаварійні невідкладні консерваційні роботи назовні приміщення, які мають закінчитися орієнтовно у березні, надало Французьке агентство міжнародної технічної експертизи Expertise France. А протиаварійні роботи всередині театру профінансовані німецьким благодійним фондом «Центр допомоги мистецтву України» у розмірі 50 тисяч євро.

Невдовзі почнеться ремонт глядацької зали, і театр відновить свою роботу.

Чернігів.

Фото з сайту Чернігівської ОДА.