Цей факт свідчить про те, що деревообробна та меблева галузі є важливим елементом вітчизняної економіки та мають гарні перспективи для розвитку. Про те, які нині є проблеми, що заважають стрімкому зростанню цього сектору економіки, «Голос України» поцікавився у народного депутата Богдана Кицака (на знімку) — одного з ініціаторів відповідного законопроекту, який перебуває на розгляді у Верховній Раді.

— Найбільшою проблемою розвитку деревообробної та меблевої галузей до недавнього часу було питання логістики, бо фактично всі експортно-імпортні операції здійснювалися через польський кордон і на деякий час були паралізовані через протести польських аграріїв. Відтоді, як польський уряд підписав зобов’язання щодо виконання деяких вимог протестувальників, шлях у Європу відновився. Безперечно, зняття блокади позитивно вплине і на всю українську економіку, і на деревообробну та меблеву галузі зокрема, — пояснює народний депутат.

Другою проблемою розвитку цих галузей є доступ до дешевої сировини. «Питання в тому, що в новосформованого ДП «Ліси України», яке відповідає за наявність і цінову політику на деревину, стоїть завдання забезпечити ефективність діяльності саме державного підприємства та збільшувати власні надходження. Але для розвитку галузі це завдання не є релевантним. Наші підприємства мають бути конкурентоспроможними, а це досягається за рахунок собівартості продукції, де сировина має ключове значення», — зазначає Богдан Кицак.

Звісно, стримує розвиток галузей деревообробки та виробництва меблів і застаріле законодавство. Закони та правове поле для діяльності мають бути адаптивними, тобто швидко відповідати на нові виклики. Якщо хочемо бути конкурентними у світі, то законодавець спільно з представниками галузі має напрацювати нові правила. Це даватиме постійний поштовх для розвитку. Для цього у Комітеті з питань економічного розвитку планується розгляд до другого читання законопроекту № 4197-д «Про ринок деревини» та низка інших ініціатив.

«Прийняття та введення в дію цього закону забезпечить сталий розвиток ринку деревини та виробів з неї, запровадить прозорі умови для учасників ринку, дасть змогу належно захистити права та інтереси всіх учасників ринку, мінімізує корупціогенні фактори в галузі, дасть можливість державі та громадськості здійснювати контроль за обсягами заготівлі та продажу деревини, що дасть змогу урегулювати питання з незаконною заготівлею та реалізацією деревини», — йдеться у Пояснювальній записці у доопрацьованому проекті закону України «Про ринок деревини».

Реалізація цього закону не потребуватиме додаткових витрат з держбюджету. Його основна мета — комплексно врегулювати відносини, пов’язані з купівлею-продажем деревини, а також визначити правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку деревини.

Також у доопрацьованому законопроекті запроваджено плановість здійснення заготівлі деревини постійними лісокористувачами.

— Упевнений, що парламент, Кабмін та представники деревообробної та меблевої галузей зроблять усе можливе для створення відповідного потужного сектору економіки в Україні, — переконаний Богдан Кицак.

Фото зі сторінки Богдана Кицака у Фейсбуці.