«Це один із ключових документів для роботи Кабінету Міністрів та центральних органів виконавчої влади. План дій уряду — це про те, як зробити Україну сильнішою, як посилити нашу армію, забезпечити стійкість економіки, наблизити Перемогу та продовжити відновлення», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що кожен його пункт, а це майже 450 завдань, має конкретних виконавців і терміни.

Першим пріоритетом залишається посилення нашої обороноздатності та безпека громадян. «Усі внутрішні ресурси ми спрямовуємо на посилення оборони. Більше зброї та техніки, більше дронів, більше ракет, більше снарядів, обладнані оборонні рубежі», — сказав глава уряду.

Серед інших важливих завдань у безпековій сфері — локалізація виробництва та ремонту зброї і техніки, створення спеціального режиму для оборонних підприємств, ставка на приватний сектор та на нові технології і розробки.

Незмінною залишатиметься співпраця з НАТО, зокрема, імплементація стандартів Альянсу в усіх сферах — від закупівель до управління.

Наступний пріоритет — європейська інтеграція України. «Ми пройшли колосальний шлях. Починаємо перемовини про вступ до ЄС, отримали чотирирічну програму на 50 мільярдів євро. Уже в першій половині цього року сформуємо українську команду для перемовин про вступ. Готуємо Національну програму адаптації законодавства України до права ЄС», — наголосив Д. Шмигаль, додавши, що уряд також працює над продовженням «економічного» і «транспортного» безвізів та веде переговори щодо підписання «промислового» і «роумінгового» безвізів з ЄС.

Назвавши відбудову зруйнованого третім пріоритетом, глава уряду водночас зауважив, що за спільною зі Світовим банком оцінкою для відновлення потрібно 486 мільярдів доларів, а для найнагальніших потреб — 15 мільярдів доларів.

Четвертим пріоритетом є нова ветеранська політика. «Стратегічні точки ми визначили ще минулого року: реабілітація, цифрові послуги, робота, навчання, житло, реформа ВЛК. Цьогоріч плануємо створення Єдиного державного реєстру ветеранів, щоб кожен наш Герой міг скористатися всіма пільгами та інструментами підтримки. Уже незабаром по всій країні мають приступити до роботи понад 10 тисяч помічників ветеранів», — повідомив прем’єр.

Також цього року планується побудувати Національне військово-меморіальне кладовище.

В освітній сфері, яка є п’ятим пріоритетом Плану дій уряду, планується збільшення зарплат на 21 відсоток, а також 1,5 мільярда гривень буде спрямовано на розвиток Нової української школи. Крім того, цього року має відбутися масштабна реформа вищої освіти, яка стосуватиметься як спеціальностей, за якими держава оплачуватиме навчання, так і підходів до оплати, зокрема, запровадження державних грантів.

У соціальні сфері, яка є шостим пріоритетом уряду, планується приділити велику увагу формуванню реєстрів, щоб держава детально бачила, хто і скільки отримує.

До інших основних пріоритетів уряду на 2024 рік прем’єр відніс забезпечення стійкої економіки, побудову ефективної цифрової держави, енергетичну незалежність, сучасну доступну медицину, регіональний розвиток та децентралізацію.

Уряд підтримав постанову про запуск освітнього застосунку «Мрія». На першому етапі розвитку цього проєкту у застосунку будуть доступні: профіль учня із програмами розвитку здібностей та шкалою успішності; мультимедійні навчальні матеріали; збір, обробка, накопичення, передача та відображення даних про освітній процес; Мрія-ID — унікальний освітній документ, який прирівнюється до учнівського.