Як повідомили в ОВА, там вирішили не просто оновити їх роботу, а й докорінно змінити концепцію шкільної їдальні, перетворивши її на комфортну та стильну територію.

Побачити, як на практиці здійснюється реформа харчування, змогла і перша леді країни Олена Зеленська (на знімку), яка побувала у Великогаївській школі. Там понад чотири сотні учнів обідають у сучасній їдальні. Страви з нового корисного меню готують в оновленому харчоблоці. Громада безплатно годує гарячими обідами не лише дітей пільгових категорій, а й усіх молодших школярів.

Загалом в області в закладах освіти харчується понад 78 тисяч учнів. Безплатно отримують гарячі страви пільговики — майже 18 тисяч школярів перших-четвертих класів, а крім того, понад 6 тисяч учнів інших категорій.

У місцевих школах не просто оновили харчоблоки, а зробили їдальні схожими на кав’ярні, створили в них інклюзивний простір. Таким шляхом пішли у Великогаївській, Скориківській, Вишнівецькій громадах, де не тільки втілюють програму «Дітям Тернопільщини — якісне і безпечне харчування», а й діють на випередження. В цих громадах знайшли резерви в місцевих бюджетах, щоб годувати безплатно не лише учнів пільгових категорій, а й усю молодшу школу з першого по четвертий клас. Крім того, в області реалізовується проєкт Всесвітньої продовольчої програми ООН, завдяки якому 39 шкіл отримують відшкодування 30 відсотків від вартості гарячих обідів для учнів перших-четвертих класів.

Цікавим став і досвід співпраці з місцевими фермерами та агрофірмами. Вони допомагають не тільки у забезпеченні якісними та недорогими продуктами, а й у ремонтах та реконструкціях шкільних їдалень.

Тернопільщина також стала однією з трьох областей, які беруть участь у проєкті School Chef’s Training Hubs Development. Він передбачає створення центрів підготовки кухарів, які працюватимуть у закладах освіти. Так, на базі Чортківського вищого професійного училища відкрили кулінарний хаб, де навчають більше шести сотень працівників їдалень та майстрів виробничого навчання.

Фото Тернопільської ОВА.