Засідання сесії проводить міський голова Ігор Поліщук.

Тож поруч із суто міськими проблемами громада має розв’язувати й сільські. Як справляються з цими завданнями на місцях на черговій сесії Луцької міської ради поінформували керівники всіх п’яти старостинських округів.

Центр Заборольського старостинського округу село Забороль розташоване впритул до Луцька. Мало того, частина вулиці Володимирської, починаючи від кондитерської фабрики з її тролейбусним маршрутом, міським водогоном, багатоповерхівками, до створення громади формально вважалася сільською. Однак є й віддалені села, такі як Шепель, Cьомаки, від яких до міста два десятки кілометрів. Загалом в окрузі 11 сіл і досить велика територія. Серед пріоритетів, який обрав староста Валерій Боярський, — розвиток та експлуатаційне утримання об’єктів інфраструктури, забезпечення благоустрою населених пунктів, вирішення соціальних питань жителів громади. Серед найболючіших проблем — добудова Заборольського ліцею. Роботи перебували вже на завершальному етапі, але через російське вторгнення припинилися. Староста вважає, шо цього року роботи у ліцеї потрібно завершити, адже навчальний заклад переповнений і заняття проводяться у дві зміни.

До Жидичинського округу входять шість населених пунктів, які до цього підпорядковувалися колишньому Ківерцівському району: Жидичин, Кульчин, Липляни, Озерце, Клепачів, Небіжка. Значна частина їх жителів доїжджають на роботу в Луцьк. Попри війну за минулий рік, як розповіла староста округу Галина Матвіюк, вдалося провести поточний ремонт вулиць, зупинок автотранспорту, елементів дитячих та спортивних майданчиків, забезпечено населення сміттєвими баками на умовах співфінансування.

Почав функціонувати автобусний маршрут Вулиця Окружна — село Небіжка, що значно полегшило доїзд в обласний центр. На базі Жидичинського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря було створено добровільну пожежну команду, яка має в своєму розпорядженні автомобіль.

Чимало зроблено за минулий рік і в Княгининівському старостинському окрузі, який об’єднав розташовані обабіч ковельського шосе села Княгининок, Буків, Зміїнець, Милушин, Милуші, Моташівка, Сирники, Брище, а також селище Рокині. Зокрема, тут провели поточний ремонт дорожнього покриття вулиць п’яти населених пунктів, облаштували зупинку громадського транспорту на вулиці Героїв України в селищі Рокині, частково запрацював ФАП у селі Брище. Клуби перетворилися на сучасні осередки надання культурних послуг.

Нарешті зітхнули з полегшенням жителі села Брище, де розташований полігон твердих побутових відходів міста Луцька. У 2023 році комунальне підприємство «Луцькводоканал» встановило тут інноваційну модульну станцію Organik M-200, яка забезпечить чистоту і високу якість питної води. Як розповів староста округу Валерій Войнаровський, проблемним на сьогодні залишається питання транспортного сполучення сіл Буків, Милушин з містом Луцьк, а також відновлення роботи аптеки в селищі Рокині.

Боголюбський старостинський округ включає села Боголюби, Богушівка, Іванчиці, Озденіж, Тарасове. Останнє в народі називають ще «царським», оскільки тут побудували свої розкішні оселі багато волинських можновладців, бізнесменів, депутатів. Староста округу Марія Якубовська, звітуючи перед міською радою, розповіла, як вирішуються соціальні питання жителів старостату, забезпечується розвиток інфраструктури населених пунктів. Цього року планують продовжити роботи з освітлення сільських вулиць, перекрити дах клубу в селі Іванчиці та Боголюбського ліцею, утеплити цей навчальний заклад, проводити благоустрій територій з облаштуванням тротуарів і поточним ремонтом вулиць.

Села Прилуцького старостинського округу Прилуцьке, Дачне, Жабка, Сапогове межують з обласним центром з півночі. Свого часу саме Прилуцька сільська рада першою в жовтні 2019-го, після довгих роздумів і вагань, приєдналася до міста. Минулого року тут вдалося здійснити грейдерування та підсипання доріг, розпочати поточний ремонт дороги на вулиці Молодіжній у Прилуцькому. Серед першочергових проблем, як вважає староста Петро Сущук, залишається ремонт актової зали Будинку культури в Прилуцькому, а також приведення в належний стан доріг з асфальтовим покриттям, особливо в селах Сапогове та Жабка, бо це пов’язане з регулярним курсуванням 19-го маршруту автобуса, що з’єднує ці села з обласним центром.

Оскільки триває повномасштабна російська агресія, то в усіх без винятку старостинських округах громади велику увагу приділяли збору продуктів, одягу, предметів гігієни для внутрішньо переміщених осіб, їх розміщенню, а також плели маскувальні сітки, виготовляли окопні свічки, збирали кошти для ЗСУ, підтримували родини загиблих воїнів.

Ця робота, як запевнили старости, триватиме аж до Перемоги над підступним ворогом.

Заслухавши звіти старост за 2023 рік, депутати Луцької міської ради взяли їх до відома та висловили сподівання, що зв’язок між містом і селами громади щораз ставатиме тіснішим на користь обох сторін, а питання сільського життя регулярно розглядатимуться на сесіях міської ради та її виконкому.

Довідково

Площа Луцької міської територіальної громади становить 382,6 квадратних кілометра, в тому числі міста Луцька — 40,2 квадратних кілометра.

Волинська область.


Карта Луцької міської територіальної громади.

Фото з відкритих джерел.