«За результатами інспекції виявлено порушення, що загрожують життю та здоров’ю новонароджених», — повідомив у соцмережах голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Інспекції до закладів відбуваються в межах закону, ініційованого профільним комітетом.

«У липні минулого року з ініціативи нашого комітету Верховна Рада ухвалила закон, яким ми надали право НСЗУ проводити моніторинг якості медичних послуг, — додав Михайло Радуцький. — Торік провели декілька нарад за участю міжнародних партнерів, українських громадських організацій, правоохоронних органів з метою напрацювати ефективну систему контролю за дотриманням умов договорів. Це дасть змогу, по-перше, НСЗУ активніше моніторити використання коштів ПМГ (Програми медичних гарантій. — Ред.) та якість медичної допомоги для пацієнтів, по-друге, уникнути унікальних випадків, коли, за даними електронної системи охорони здоров’я, один пацієнт за рік 6 тисяч разів звернуся до лікаря».

Коментуючи перші результати моніторингових візитів НСЗУ, він нагадав, що у жовтні 2023 року уряд дозволив проводити автоматичний та фактичний моніторинг. Перший передбачає аналіз даних, другий — візит до медичного закладу.

«Із жовтня НСЗУ почала моніторингові візити до дев’яти закладів, які надають медичну допомогу малюкам, що народилися передчасно або з перинатальною патологією.

Виявили низку порушень договору: відсутність обладнання (наприклад, апарата штучної вентиляції легень високочастотного чи аналізатора газів крові), цілодобових лабораторних досліджень, достовірних даних в Електронній системі охорони здоров’я про керівника, медичних працівників, підрядників та інші».

Такі порушення договору підвищують ризики для новонароджених, каже Михайло Радуцький.

«Для цих медичних закладів НСЗУ проведе перерахунки на 99 млн грн, оплати за пакетом припинено до усунення порушень. Висновки з вказаними порушеннями направлені до власників медзакладів, Міністерства охорони здоров’я та правоохоронних органів», — повідомив голова комітету.

Як поінформували в Національній службі здоров’я України, протягом першого півріччя 2024 року НСЗУ проведе плановий моніторинг 63 медзакладів, які надають послуги за пакетами: «Медична допомога при гострому мозковому інсульті», «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда», «Медична допомога при пологах», а також «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

Тим часом

Герой після лікування планує повернутися на фронт

Медична рота бригади «Буревій» зустріла ще один евакуаційний потяг із пораненими захисниками. Про це повідомив у соцмережах голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, що доєднався до чергування бригади медиків як волонтер.

«Медрота «Буревію» працює 24/7, — написав він на своїй сторінці у фейсбуці. — Зустріч іще одного евакуаційного потяга з нашими пораненими захисниками. Забрали трьох хлопців. На фото — 25-річний герой Сашко, врятований лікарями після атаки ворожого дрона. Сашко втратив ногу, в нього осколкові поранення, але він буквально випромінює оптимізм і силу. Каже, що наші медики творять дива, йому поставлять протез, звикне на ньому ходити та одразу повернеться на фронт».

Спілкування з українськими вояками додає оптимізму, виникає величезна повага до наших Героїв.

«У миті спілкування з такими людьми, як Сашко, як ніколи ясно розумієш прості істини: українців ніколи не здолати, і ми маємо берегти і робити все для наших захисників!» — наголосив Михайло Радуцький.

Фото з фейсбук-сторінки Михайла Радуцького.