Відкриває її стенд із мапою краю в художньому виконанні. Тут відтворено маршрут, яким пройшов Шевченко у складі археографічної експедиції Поділлям і Волинню. Цей факт зафіксовано в архівних матеріалах. Період подорожі сучасною Вінниччиною припав на осінь 1846-го. На той час за плечима у Тараса було 32 роки, у такому віці далека мандрівка, в яку він вирушив разом з учасниками експедиції, навряд чи видалася складною. Зате однозначно була цікавою для талановитого поета і художника, у доробку якого вже був надрукований «Кобзар», що побачив світ у 1840-му.

Шевченко побував тоді у 13 населених пунктах нашого краю. Починався маршрут експедиції з Києва. Відвідав селище Брацлав, колишню столицю однойменного воєводства. У селі Серби (нині Гонтівка. — Авт.) цікавився спогадами про жорстоку страту Гонти. Побував у стародавньому Могилеві над Дністром, звідти вирушив до Мурованих Курилівців. Пізніше в одному з його віршів з’явилися рядки «Дністер — ріка каламутна». Зупинялася експедиція також у містечку Хмільник, звідки рушила до Житомира.

Місця, якими Великий Кобзар пройшов на Поділлі, відтворили на полотнах майстри пензля краю. Обласна організація Національної спілки художників України спільно з обласним краєзнавчим музеєм у спільному проєкті презентували такі роботи на виставці, розгорнутій в академічній залі музею. Приурочили захід до 210-ї річниці з дня народження Шевченка.

В експозиції — полотна народного художника України Володимира Овраха, заслуженого діяча мистецтв України Леонтія Гринюка, заслуженого майстра народної творчості Івана Горобчука, знаних майстрів пензля — Михайла Бабія, Івана Грищука, В’ячеслава Постернака, Олександра Рожкова... Кожен з них представив постать Кобзаря у тій іпостасі, яка ближча йому по духу, — лірика, філософа, бунтаря, вчителя. Глядач може побачити Шевченка в оточенні подільських селян, у хвилини роздумів чи натхнення. Тему подорожі сучасні митці ілюструють архітектурними пейзажами, подільськими краєвидами.

Найповніше період проходження експедиції територією нинішньої Вінниччини дослідив тутешній історик, краєзнавець Олександр Роговий, зазначають у музеї.

Оглянути виставку охочі можуть безплатно.

На знімку: виставка «Тарасові шляхи Вінниччини» цікава також працівникам музею, зокрема, її оглянула науковий працівник Лариса Семенко.