Проблеми, з якими стикається український інвестор під час підготовки та реалізації інвестиційних проєктів, обговорили під час наради за участю заступника голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського, голови підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Ігоря Марчука, першого заступника голови фракції «Слуга народу» Андрія Мотовиловця, представників Міністерства економіки, державних установ та організацій, місцевої влади, а також інвесторів.

«Під час зустрічі обговорили темпи підготовки та затвердження урядом підзаконних нормативно-правових актів, необхідних для повноцінного запуску законодавства, пов’язаного з наданням державної підтримки інвесторам зі значними інвестиціями, якими опікуюсь у межах постзаконодавчого контролю, — зазначив народний депутат Ігор Марчук, додавши, що динаміка процесів наразі хороша, тож до кінця березня планується завершити з підготовкою підзаконних актів та почати реєстрацію заявок.

Коли йдеться про проблеми, з якими стикається український інвестор під час підготовки та реалізації інвестпроєктів, то насамперед це стосується питань виділення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення. Адже недиференційований підхід щодо визначення категорій землі без врахуванням її поточного стану істотно затримує реалізацію проєктів.

Ігор Марчук зазначив, що спільно з Міністерством економіки та колегами по Комітету з питань економічного розвитку, минулого року були напрацьовані та ухвалені Верховною Радою зміни до законодавства про «інвестиційних нянь», які структурують пакет унікальних можливостей та стимулів для інвесторів, що інвестують в українську економіку понад 12 мільйонів євро.

Народний депутат нагадав, що цей пакет, зокрема, передбачає:

- звільнення від податку на прибуток на п’ять років;

- звільнення від сплати ПДВ та мита при імпорті нового устаткування/обладнання та комплектуючих до нього, яке ввозиться в Україну для реалізації інвестпроєкту;

- звільнення від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва;

- переважне право користування та викупу земельних ділянок;

- компенсацію за збудовану інженерно-транспортну інфраструктуру та плату за підключення до інженерних мереж;

- будівництво коштом державного й місцевого бюджетів необхідної дорожньо-транспортної інфраструктури та багато інших стимулів.

«У Державному бюджеті України на 2024 рік, попри всі складнощі з фінансуванням видатків, спільними зусиллями нам вдалося закласти 3 мільярди гривень на державну підтримку інвестицій», — зазначив Ігор Марчук у Фейсбуці, підкресливши, що інвестиції — це економіка, що працює, інноваційний розвиток та новітні технології, збільшення обсягів експорту, робочі місця, податки й кошти для забезпечення ЗСУ та нашої боротьби за свободу.

Народний депутат також висловив вдячність українському бізнесу за віру в Україну, за те, що не боїться та продовжує інвестувати і будувати нові інвестиційні плани.
Учасники наради також відвідали виробничі потужності одного з найбільших вітчизняних інвесторів — завод з виробництва керамічної плитки групи компаній Епіцентр у Калинівці Київської області.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Ігоря Марчука у Фейсбуці.