«План містить структурні реформи, яким відповідає понад 100 квартальних індикаторів. Це європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ в різних сферах: від енергетики до аграрної галузі. Крім того, у документі прописано такі наскрізні напрями, як «зелений» перехід, цифровізація, євроінтеграція», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що найближчим часом текст цьо-го документа буде передано на оцінку та затвердження до Європейської комісії.

За словами першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки Юлії Свириденко, фінансування у межах програми Ukraine Facility напряму залежить від виконання передбачених нею індикаторів. Зокрема, протягом 2024 року планується реалізація понад 36 індикаторів за напрямами вдосконалення управління державними фінансами, боротьби з корупцією, управління державною власністю, розвитку людського капіталу, покращення бізнес-середовища та розвитку пріоритетних галузей.

Водночас на період до остаточного запуску програми Ukraine Facility передбачено механізм перехідного фінансування обсягом 6 мільярдів євро. У рамках угод про перехідне фінансування Україна реалізує п’ять індикаторів у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища та функціонування ринку землі. Три з них, а саме: ухвалення Національної стратегії доходів на 2024-2030 роки, внесення змін до Закону «Про прокуратуру» щодо посилення самостійності Спеціальної антикорупційної прокуратури та схвалення додаткових заходів для запобігання і протидії незаконним доходам та фінансування тероризму, вже виконано. Ще два кроки, стосовно підтримки впровадження індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій на деокуповані території та приведення у відповідність Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, поки що на етапі реалізації.

Очікується, що перші 4,5 мільярда євро в рамках перехідного фінансування надійдуть у березні 2024 року, а ще 1,5 мільярда євро Україна зможе отримати в квітні після оцінки Єврокомісією виконання індикаторів.

Загалом у 2024 році в рамках програми Ukraine Facility Україна прагне отримати від Євросоюзу до 16 мільярдів євро.

Рішенням уряду з резервного фонду держбюджету додатково виділено 5 мільярдів гривень на закупівлю дронів. «Це лише невелика частка того, що держава планує поставити силам безпеки та оборони цього року. Загалом на сьогодні вже укладено угод з виробниками БПЛА на суму майже 30 мільярдів гривень і триває підготовка контрактів на суму 14 мільярдів гривень. Зрозуміло, це не вичерпний обсяг», — підкреслила Ю. Свириденко.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до статті 11 Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин». Цим документом пропонується визначити на період воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування повноваження Генерального штабу ЗСУ щодо створення пошукових груп та порядку проведення пошукових робіт. Крім того, передбачено надання Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими права на організацію та здійснення переговорів з гуманітарними місіями, громадськими об’єднаннями та фізичними особами, які провадять діяльність та/або перебувають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АРК та місті Севастополі, інших тимчасово окупованих територіях України, з метою розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.