«Реформа децентралізації дала поштовх до формування ефективного та найбільш наближеного до людини інституту влади в демократичному суспільстві — місцевого самоврядування. Останні два роки Україна стикається з найбільшими у своїй історії викликами, й українські територіальні громади довели свою ефективність та стійкість. Тому навіть під час повномасштабної війни децентралізація залишається дуже важливою. Одним з наших пріоритетів є продовження та поглиблення реформи», — зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, території та інфраструктури Олександр Кубраков.

Дорожня карта, зокрема, передбачає заходи з підвищення інституційної і фінансової спроможності органів місцевого самоврядування, а також щодо розбудови місцевої демократії та широке залучення жителів до прийняття управлінських рішень на місцях.

Також Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні та приведення окремих його положень у відповідність із законами України.

Ще один підтриманий урядом законопроект — про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України — стосується доступу до правосуддя осіб з інвалідністю. Документ, зокрема, передбачає, що учасники справи, які є особами з інвалідністю з порушеннями зору, слуху або інтелектуальними порушеннями, мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення усно, письмово або за допомогою посередника на свій вибір, отримувати інформацію про зміст і перебіг провадження у доступній для них формі, а також мають право на особисту підтримку під час реалізації своїх процесуальних прав. Крім того, законопроектом пропонується застосовувати термін «особа, основним засобом спілкування якої є жестова мова» замість термінів «глухий», «німий», «глухонімий».

Кабмін схвалив проект Указу Президента України, який передбачає відновлення надання за результатами конкурсів 77 щорічних грантів глави держави для підтримки наукових досліджень молодих учених та 20 щорічних грантів для здійснення наукових досліджень докторами наук.