Українці зможуть подавати заяви в Міжнародний реєстр збитків

2 квітня Міжнародний реєстр збитків почне приймати заяви. Про це повідомив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов (на знімку).

«Це дуже важлива подія для України й усіх, хто постраждав від російської агресії. Реєстр прийматиме заяви від постраждалих фізичних, юридичних осіб та від держави Україна.

З 2 квітня подавати заяви на відшкодування збитків зможе перша категорія заявників — ті, чия нерухомість була знищена або пошкоджена через російську агресію.

Далі передбачається поетапний підхід — категорії реєстру будуть відкриватися поступово і згодом налічуватимуть приблизно 40 категорій. Кожна матиме окремо затверджену форму претензій і свій перелік доказової бази.

Правила подання будуть єдиними для всіх», — зазначив Маслов.

За його словами, заяви до реєстру подаватимуть онлайн через платформу Дія.

«Це лише початок. Міжнародний реєстр збитків є складовою міжнародного компенсаційного механізму, розробку якого у 2022 році ініціювала Україна разом з партнерами. Увесь компенсаційний механізм складатиметься з реєстру збитків, компенсаційної комісії та фонду», — зазначив народний депутат.

У четвер, 28 березня, було оприлюднено правила подання заяв до Реєстру збитків.

Якщо ваше житло пошкоджене чи знищене після 24 лютого 2022 року внаслідок агресії рф, ви можете подати заяву до Реєстру з 2 квітня.

Це можна зробити через Дію українською або англійською мовами, особисто або через представника. Це — безплатно.

Потрібно буде заповнити форму заяви, в якій надати інформацію про: 

- особу як заявника;

-  майно, про яке йдеться, та право власності на нього;

-  заяву до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, якщо подавали; 

-  як саме майно було пошкоджено або знищено;

-  опис та оцінку пошкодження та знищення, якщо проводилася;

-  орієнтовну суму вимоги заяви.

Денис Маслов радить надавати всі наявні докази на підтримку заяви: документи, записи, заяви, фото, інші матеріали, які сприятимуть її розгляду. Заяву після подання можна уточнювати або доповнювати.

Після розгляду Рада реєстру може: включити заяву в реєстр, відмовити у включенні або повернути на доопрацювання для з’ясування додаткової інформації.

На думку голови комітету, компенсаційний фонд повинен наповнюватися з кількох джерел. Це заблоковані активи рф у країнах ЄС та інших державах. Це репарації російської федерації. Гранти від держав, які підтримують Україну й розуміють, яку шкоду завдала збройна агресія рф. Та кошти нашої держави.

«Заморожені за кордоном російські активи мають бути передані Україні. Та цього недостатньо для відновлення. рф має після нашої Перемоги платити репарації. Їх виплата повинна відбуватися в тому числі з можливих продажів росією своїх корисних копалин. Лише це може бути умовою дозволу їм це робити», — підсумував політик.

Зросте мінімальна зарплата

У квітні мінімальна зарплата зросте до 8 тисяч гривень на місяць. З початку року її розмір становив 7,1 тисячі. Цю норму регулює стаття 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

Тим часом

У квітні-травні 2024 року демобілізують строковиків. Верховна Рада в другій половині лютого ухвалила закон про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, термін служби яких закінчився під час дії воєнного стану. Для завершення цієї процедури був потрібен указ Президента, який Володимир Зеленський підписав 7 березня — указ №149/2024.

Розмір мінімальної зарплати впливає на величину податків і зборів. Тож із квітня роботодавець платитиме податок на доходи фізичних осіб не менш як 1440 гривень і військовий збір — від 120 гривень.

Мінімальна сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тепер буде 1760 гривень. А максимальна — 26,4 тисячі.

Після підвищення «мінімалки» зростуть пенсії громадян старше 65 років, які мають повний стаж. Розмір їхньої пенсії має бути щонайменше 40 відсотків від мінімальної зарплати. Тож така пенсія буде від 3200 гривень. Повний стаж у 2024-му становить 35 років для чоловіків, 30 — для жінок. Також з 1 квітня автоматично перерахують пенсії для 654 тисяч працюючих пенсіонерів, з урахуванням оновленого страхового стажу.

До кінця місяця переселенці мають право звернутися по виплати

22 березня 2024 року Кабінет Міністрів розширив перелік внутрішньо переміщених осіб, які матимуть право на отримання допомоги в наступні шість місяців. І продовжив термін прийому заяв до 30 квітня. Переселенці, які подадуть заяви у квітні, зможуть отримати виплати й за березень. З минулого року допомога на проживання стала строковою — вона обмежується шістьма місяцями.

Виплати продовжили автоматично:

-  пенсіонерам, у яких пенсія менша за 9 444 гривні;

-  особам з інвалідністю I та II груп;

-  дітям з інвалідністю до 18 років, тяжкохворим дітям, дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування до 23 років;

-  батькам-вихователям і прийомним батькам.

Подати заяву на продовження виплат, незалежно від доходів, мають право такі категорії:

-  особи з тяжкими формами хвороб, які не мають групи інвалідності, та родини, де є такі особи;

-  діти в сім’ях патронатних вихователів;

-  діти, які тимчасово живуть у родичів.

Також подати заяви можуть сім’ї, в яких середньомісячний сукупний дохід на одного менший за 9 444 гривні, а в складі родини є:

-  особи, які виховують дитину до трьох років або дитину до шести років, яка потребує догляду;

-  діти до 18 років або студенти до 23;

-  особа, яка надає соціальні послуги з догляду;

-  особи з інвалідністю III групи;

-  особа, яка не працює й доглядає дитину до 18 років. Або в сім’ї троє і більше таких дітей, а сім’я живе в зоні бойових дій.

-  дитина, для якої немає місця в садку чи школі, а навчання в навчальному закладі проводять онлайн — повністю або частково.

Отримати допомогу на проживання зможуть переселенці від 55 років, які зареєструвалися в центрі зайнятості.

За даними Міністерства соціальної політики, в Україні — майже 4,9 мільйона переселенців.

Цифра

19,3 тисячі вакантних штатних посад у системі державних органів скоротить уряд з 1 квітня. 

29 грудня 2023-го Кабінет Міністрів схвалив постанову № 1410. Цей документ затверджує нову граничну чисельність працівників у центральному апараті органів виконавчої влади та в регіонах. Скорочення стосуватиметься 67 структур. Приміром, гранична чисельність працівників апарату МОЗ зменшиться на 93 працівники — їх буде 238. Скорочення не стосуватимуться МВС та поліції, Міноборони, Мінінфра-структури, Мінфіну.

Посилити захист дітей загиблих захисників

Дітям загиблих захисників, які не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад, з 1 квітня збільшили адресну допомогу. Держава платитиме 7,8 тисячі гривень на одну дитину. І 6,1 тисячі кожному, якщо в родині є двоє й більше дітей.

Також у квітні запровадять нову допомогу «Дитина не одна». Йдеться про підтримку дітей, які залишились без батьків, але не мають статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та які живуть у родинах родичів, знайомих, прийомних сім’ях, дитбудинках сімейного типу.

Розмір грошової допомоги на дітей різниться залежно від віку та стану здоров’я:

-  до шести років — 6,4 тисячі гривень;

-  з інвалідністю до шести років — 8,97 тисячі;

-  від шести до 18 років — 7,99 тисячі гривень;

-  з інвалідністю від шести до 18 років — 11,186 тисячі гривень.

Цитата

«Два роки тому окупанти втікали з околиць столиці, а для всього світу відкривалися масштаби кривавих злочинів в Ірпені, Бучі, Гостомелі. Згадую, коли побувала в Ірпені після деокупації: тіла людей на вулицях, запах згарищ, зруйновані будинки, безкінечна лють на ворогів та безкінечне співчуття до місцевих жителів, які пережили справжнє пекло. Ці міста стали символами опору окупантам і тепер стають прикладом того, як життя перемагає смерть та розруху».

Олена Шуляк, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

2 квітня 2024-го минає два роки, відколи українська армія вибила російські війська з Київщини.

З машин в автошколах зникне знак «У»

Наприкінці квітня автошколи та сервісні центри МВС мають переобладнати автомобілі для практичних іспитів на отримання посвідчення водія. На машинах замість знака «У» в червоному трикутнику з’явиться «Н». А в тексті

Правил дорожнього руху слова «учбовий транспортний засіб» замінили на «навчальний транспортний засіб». Бо в українській мові немає слова «учбовий» — це калька з російського слова «учебный».

З 1 квітня набувають чинності зміни до Правил дорожнього руху. З’являться знаки, які вказують напрям та відстань до туристичних об’єктів, спортивних споруд, об’єктів культурної спадщини. Вони матимуть коричневе тло, на якому зображені піктограми, що символізують туристичні та інші об’єкти.

Актуально

З 1 квітня гумдопомогу на кордоні реєструватимуть лише в «цифрі». До кінця березня на митниці ці товари реєструються і в паперовому, і в цифровому форматі. Тепер декларування та облік відбуватиметься виключно в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги. Отримувачів реєструватимуть в Єдиному реєстрі, дані про товари вноситимуть у базу, про розподіл цих товарів треба відзвітувати протягом трьох місяців. На 23 лютого 2024 року в Єдиному реєстрі зареєстровані 7 305 отримувачів. Верховна Рада 8 грудня торік ухвалила закон, який спрощує ввезення в Україну гуманітарної допомоги.

Колегія суддів розглядатиме корупційні справи політиків високого рангу

Україна до кінця квітня має внести зміни до Кримінального процесуального кодексу. Це прописано в меморандумі з Міжнародним валютним фондом, який оновили 22 березня.

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді два законо-проекти № 10178 та № 11130. Вони передбачають зміни до 31-ї статті КПК. Змінюється порядок розгляду кримінальних проваджень Вищим антикорупційним судом. У справах, де ВАКС є судом першої інстанції, кримінальне провадження зможе розглядати один суддя, а не колегія з трьох суддів.

Колегія ж працюватиме з кримінальними провадженнями в суді першої інстанції, коли в злочині обвинувачують Президента України, повноваження якого припинено, народного депутата, Прем’єр-міністра, члена уряду, Генпрокурора, Голову Служби безпеки та інших чиновників високого рангу.

21 березня 2024 року МВФ погодив четвертий транш Україні на 880 мільйонів доларів. Загалом програма розширеного фінансування України від МВФ становить 15,6 мільярда доларів на чотири роки.