Наголосив насамперед Голова Верховної Ради України під час свого виступу у Федеральних Зборах Швейцарської Конфедерації: «Ми всі прагнемо, щоби світовий порядок було відновлено, а винні у злочинах — були покарані».

Руслан Стефанчук зазначив, що Глобальний саміт миру — це майданчик можливостей для України та інших країн, які цінують демократію, чітко продемонструвати підтримку України, а значить — і підтримку міжнародного порядку та права.

Водночас він подякував за рішення Швейцарії повністю приєднатися до санкцій Європейського Союзу. «Це рішення показало, що бути нейтральними — не означає залишатися байдужими», — наголосив Руслан Стефанчук, висловивши також вдячність за надану гуманітарну підтримку.

«Це для нас є дуже важливим, тому що Україна чітко знає, що вона не одна у цій війні. Ви співпереживаєте й дієте. Дієте для того, щоби Україна мала можливість й шанс відстояти найважливіше своє право — право на вибір», — зауважив Голова Верховної Ради України, додавши, що це право на вибір — це бути разом в єдиній європейській сім’ї, бути разом в єдиній великій Європі, бути разом об’єднаними спільними цінностями й спільними принципами.

Окрім цього, Спікер Парламенту України акцентував, що Швейцарія може відіграти важливу роль у розслідуванні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду росії проти українців.

Він висловив вдячність Швейцарії за підтримку міжнародного компенсаційного механізму для України: «Для України дуже важливо, аби у війні була справедливість. А справедливість полягає у тому, аби за завдану шкоду заплатив той, хто її завдав, — путін та російська федерація».

«росія щодня цинічно знищує житлові будинки й критичну інфраструктуру нашої країни», — зауважив Руслан Стефанчук, звернувшись до колег щодо необхідності відбудови України «вже зараз».

«Ця війна вже навіть не війна за принципи й цінності. Ця війна за те, як будуть розвиватися наступні наші покоління. Від переможця у цій війні залежатиме майбутнє», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.