Насамперед Спікер Парламенту України наголосив, що важливо, що засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО, попри ракетну небезпеку з боку росії, відбувається у Києві: «Це прояв справжньої дружби та важливий сигнал політичної підтримки України».

Водночас Голова Верховної Ради України акцентував, що сьогоднішній день буде ознаменовано ще однією непересічною подією: Україна, у межах Міжурядової конференції, офіційно відкриє перемовини про вступ до Європейського Союзу.

«Щиро мрію, щоби два найголовніших для українців й України процеси — інтеграції до ЄС та НАТО — синхронізувалися між собою. А ще, щоби вони дали енергію й синхронізувалися з третім і найголовнішим, мабуть, процесом — перемогою у цій страшній війні».

«Сьогоднішня війна — це війна на виснаження. Виснаження економічне, виснаження оборонних ресурсів, виснаження моральне. путінський режим за будь-яку ціну прагне зламати наш супротив і змусити світ жити за правилами минулого — правом сили, зонами впливу та обмежених суверенітетів», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України зауважив, що росія хоче перехопити стратегічну ініціативу й прорвати лінію фронту: «Наступальні дії проводяться по всій лінії фронту. Ідея цих атак полягає в тому, щоби розвести наші сили та підірвати моральний дух українських військових, виснажити наші ресурси».

Руслан Стефанчук наголосив, що саме тому стала військова підтримка — це питання виживання України. Він окреслив нагальні військові потреби України, які залишаються незмінними, — системи протиповітряної оборони, парк бойових літаків F-16, боєприпаси, далекобійна артилерія, бронетехніка.

Окрім того, Голова Верховної Ради України зазначив, що останній місяць позначився надзвичайною динамікою міжнародних подій, які матимуть значний вплив на динаміку війни та перспективи відновлення справедливого миру: «Центральною подією став Перший Саміт миру у Швейцарії, який став першим значимим кроком на шляху до відновлення справедливого миру для нашої держави, саме на основі нашого бачення й нашої формули — Формули миру Президента України Володимира Зеленського».

Як зауважив Руслан Стефанчук, у межах Саміту домовлено продовжувати роботу на рівні радників і міністрів у форматі спеціальних зустрічей під керівництвом чи співлідерством низки країн. Ці зустрічі відбуватимуться в Африці, Латинській Америці, Європі та Азії, також є попередні домовленості з рядом країн, що прийматимуть ці зустрічі та координуватимуть їхню роботу: «Мета — напрацювання спільного плану дій. Коли план дій буде на столі, узгоджений усіма, — тоді він буде доведений до представників росії».

Голова Верховної Ради України наголосив, що засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО відбувається напередодні ювілейного Саміту НАТО у Вашингтоні, де Альянс відзначатиме своє 75-річчя. Руслан Стефанчук висловив переконання, що цей Саміт повинен продемонструвати силу Альянсу, його ефективність у протидії загрозам сьогодення, дати гідну відповідь спробам росії розбудувати нову коаліцію зла.

«Наше завдання, як парламентаріїв, які мають прямий мандат від наших виборців, — використати всі наявні майданчики й, зокрема, сьогоднішнє засідання, щоби донести нашу позицію до лідерів Альянсу», — акцентував Спікер Парламенту України, зазначивши, що Україна має чітке бачення та прозорі й реалістичні очікування від майбутнього Саміту — і насамперед це просування до членства у НАТО: «Нам потрібна ваша сильна підтримка у НАТО, щоби наблизити Україну до цієї стратегічної мети. Ми також очікуємо на рішення щодо поступової інтеграції України у процес оборонного планування НАТО як майбутнього союзника».

Насамкінець Спікер Парламенту України зауважив, що Україна очікує розширити коло країн, із якими діють Угоди у сфері безпеки, які не є альтернативою членства у НАТО, але допомагають підтримувати Україну у захисті її суверенітету та територіальної цілісності. Нещодавно дві нові такі Угоди було підписано зі Сполученими Штатами Америки та Японією — сьогодні триває підготовка до укладання відповідної угоди з Європейським Союзом. Раніше Угоди було укладено з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією та Норвегією.

«Ми у змозі досягнути нашої спільної мети й переломити хід війни на свою користь, сприяючи якнайшвидшому досягненню справедливого миру. Лише разом ми можемо підтримувати цінності, які нас пов’язують, і забезпечити майбутнє миру та стабільності для всіх», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.