Реформування системи екстреної медичної допомоги потребує комплексних заходів, які залежать не лише від МОЗ. Про це заявив директор департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Микола Хобзей в ефірі телеканалу «Рада».

Він нагадав, що Закон України «Про екстрену медичну допомогу», який набрав чинності у цьому році, передбачає встановлення соціального стандарту доїзду швидкої до пацієнта — це 10 хвилин у місті і 20 хвилин у сільській місцевості. Мовляв, зараз медична складова роботи швидкої наближається до виконання цього нормативу.
Проте у стандарті присутні й інфраструктурні чинники, які не залежать від МОЗ: якість доріг, мости, таблички на будинках, належне виконання водіями Правил дорожнього руху тощо.
«Це комплекс проблем, які необхідно вирішувати разом. Реформування медичної галузі буде тим локомотивом, який змусить і чиновників, і владу прискіпливо поставитися до якості доріг, їхнього освітлення та покриття, а також до побудови нових мостів, щоб забезпечити виконання стандартів. Тому що у нас, у медиків, немає питання пріоритетної дороги, для нас кожен пацієнт пріоритетний і кожна людина повинна отримати якісну медичну допомогу вчасно та у повному обсязі», — відзначив Микола Хобзей.