Заповідні територіїї Дніпропетровщини до 2015 року збільшити до восьми відсотків загальної площі регіону — таку мету поставлено Програмою формування і розвитку національної екологічної мережі області. На сьогодні заповідна зона становить понад 2,5 відсотка території області. За останні шість років створено 48 об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ), а площу охоронюваних територій збільшено на 52,6 тисячі гектарів.

Роботу зі збереження заповідних зон області проводять у рамках спільного партнерства між обласною владою, громадськими організаціями й бізнес-партнерами. Так, третій рік поспіль на каналі Дніпро—Донбас, що є стратегічним водним об’єктом і для Дніпропетровщини, і для сусідніх областей, тривають роботи з біомеліорації: очищення води за допомогою риби.

За цей час у канал випущено близько шести мільйонів штук товстолобика, коропа й білого амура. Товстолобик відфільтрував воду від одноклітинних синьо-зелених водоростей, білий амур знищив вищу водну рослинність — кушир, уруть і гречку земноводну.

«Роботи на каналі тривають з 2010 року, на сьогодні уже очищено 54 кілометри водойми, — розповів голова правління громадської організації «Дніпровська природна інспекція» Віктор Кузора. — Згідно з висновками УкрНДІ екологічних проблем, економія для держави на доочищенні води становить 28 мільйонів гривень».

За словами головного інженера управління каналу Дніпро—Донбас Володимира Дубаса, очищення ділянок поетапно проводять по всій території області. Біомеліорація дає змогу заощаджувати бюджетні кошти, виділені на експлуатацію каналу. До того ж значно зменшилося заростання водойми шкідливою рослинністю. Також, за оцінками фахівців, сьогодні Дніпро—Донбас вважається однією з найчистіших водойм на Дніпропетровщині.

Як розповіли кореспондентові «Голосу України» в облраді, нині на Дніпропетровщині налічується 170 об’єктів ПЗФ, загальна площа яких становить понад 88 тисяч гектарів. З них статус загальнодержавного значення мають 30 заповідних територій (близько 30 тисяч гектарів), решта 140 об’єктів (близько 58 тисяч гектарів) мають статус місцевого значення.

 

Дніпропетровська область.

Інфографіку надано прес-службою облради.

Динаміка створення об’єктів ПЗФ на території Дніпропетровської області.