Нобелівською тематикою хворіють немало тернопільських дослідників: влаштовують нобелівські читання, листуються з нобелівськими лауреатами та їхніми нащадками, випускають книги. А ось Юрій Ковальков зібрав багату колекцію марок та інших матеріалів. Їх вистачило на п’ять стендів виставки, що відкрилася в обласному краєзнавчому музеї. Вони розповідають про історію заснування Альфредом Нобелем премії свого імені, ілюструють нобелівські нагороди у фізиці, хімії, фізіології або медицині, літературі, в галузі економічних наук, знайомлять з лауреатами найпрестижнішої премії.

— Законодавцем моди у філателії на нобелівську тематику є Великобританія, — розповідає Юрій Ковальков. — До 100-річчя заснування Нобелівської премії англійці випустили серію марок, кожна з яких має свої особливості. Скажімо, якщо потерти марку, присвячену премії з фізики, виникають дрібні електричні розряди, з медицини — чути запах евкаліпту...

Окремий стенд виставки присвячений п’ятьом лауреатам — уродженцям України: Іллі Мечникову, Зельману Ваксману, Шмуелю Агнону, Жоржу Шарпаку та Роальду Хофману. Багато матеріалів про ізраїльського письменника Шмуеля Агнона, який народився у місті Бучачі на Тернопільщині. Представлені конверти листів, які Роальд Хофман надсилав Юрію Ковалькову, листи із ЦЕРНу (Європейської організації з ядерних досліджень) від секретаріату Жоржа Шарпака. Роальд Хофман народився у місті Золочеві. У війну єврейського хлопчика переховував український вчитель Микола Дюк. У листах до Юрія Ковалькова Хофман називав Україну обітованою землею свого серця. Окремі експонати присвячені нобелівським лауреатам, життя яких пов’язане з Україною: єдиній жінці, двічі лауреату в галузі фізики та хімії Марії Склодовській-Кюрі, прозаїку Генрику Сенкевичу, борцеві за мир Леху Валенсі. Щодо Іллі Мечникова, то його своїм вважають Україна, Росія і Франція. Знаковою подією для філателістів стане випуск «Укрпоштою» наступного року марки, присвяченої цьому видатному біологу. Ще один розділ знайомить з поглибленням творчих зв’язків наших вчених з нобелівською інтелектуальною елітою світу, розвитком нобелівського руху в Україні, традицією проведення тернопільських нобелівських читань.

 

Тернопільська область.