Головне питання порядку денного постійної комісії Закарпатської обласної ради з питань екології та використання природних ресурсів (на знімку) — виконання доручення Президента України щодо забезпечення сталого розвитку української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні ліси Німеччини».

Учасники засідання, зокрема, голова комісії Михайло Цірик, заступник голови обласної держадміністрації Михайло Попович та перший заступник голови обласної ради Володимир Закурений разом з фахівцями всебічно обговорили низку питань. Насамперед, щодо можливості відновлення залізничного сполучення між містами Київ та Рахів. Це може бути реальним і без великих затрат, за умови продовження курсування потяга Київ—Івано-Франківськ до Рахова, повідомили «Голосу України» в облдержадміністрації.

Також актуальною наразі є розробка плану заходів щодо забезпечення розвитку та благоустрою гірських населених пунктів Закарпатської області у зоні української частини букових пралісів Карпат задля розвитку туристично-рекреаційного потенціалу області.

— Це дозволить ефективно розв’язувати соціально-економічні проблеми гірських сіл, що й передбачають завдання Президента України, — зазначив заступник голови ОДА Михайло Попович.

Роботу власне розпочато. Ужанським національно-природним парком подано до департаменту заповідної справи Мінприроди України пропозиції до плану заходів, а також пропозиції про фінансування в рамках українсько-німецького проекту «Посилення системи природоохоронних територій України». А між Карпатським біосферним заповідником, Рахівською райдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування нещодавно підписано меморандум про співпрацю в збереженні і сталому використанні природних комплексів Карпатського біосферного заповідника. Ключовим питанням меморандуму є врегулювання питань, пов’язаних з розробкою та погодженням проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території Карпатського біосферного заповідника.

Також учасники засідання обговорили проблеми збирання та утилізації побутових відходів на прилеглій території, забезпечення фінансування будівництва міжнародного навчально-дослідного центру з вивчення букових пралісів та сталого розвитку Карпат на базі Карпатського біосферного заповідника.

Закарпатська область.

Фото надане прес-центром ОДА. 

ДОВІДКОВО

Букові праліси Карпат — транснаціональний серійний природний об’єкт, що складається з десяти окремих масивів, які розташовані вздовж осі завдовжки 185 км. Українсько-словацький об’єкт «Букові праліси Карпат» обіймає площу 77971,6 га, з яких 29278,9 га становлять заповідне ядро, а 48692,7 га — буферну зону. Понад 70 відсотків території об’єкта розташовано в Україні.