У Кам’янці-Подільському скандал: під час 43-ї сесії міської ради депутати звільнили секретаря міськради Василя Сенюка за оприлюднення земельних рішень. За дострокове припинення його повноважень у режимі таємного голосування висловилися 30 осіб, проти — чотири, два утрималися, а шестеро депутатів нової групи «Право громади» (колишні члени «Батьківщини») заявили, що не братимуть участі в голосуванні, адже секретар — член Партії регіонів, чиї представники й складають усю нинішню управлінську команду. «Він ваш, то й розбирайтеся з ним самі», — такою була відмова.
Власне, саме однопартійці ініціювали відставку секретаря, обґрунтовуючи своє звернення до міського голови тим, що за вказівкою пана Сенюка на офіційному сайті міськради було розміщено рішення попередньої сесії із земельного питання та оприлюднено імена тих, кому рада вирішила надати земельні ділянки для зведення індивідуальних гаражів. Депутат Валерій Слободян заявив, що до нього з письмовими заявами звернулися громадяни, які не давали згоди на розголошення своїх персональних даних. У списку майбутніх власників гаражів, однак, були й прізвища окремих депутатів. Дехто з обранців залучив до гаражного будівництва свої сім’ї, в такий спосіб претендуючи не на один, а на три чи й більше «квартир» для авто.
Секретар міськради наголосив на ще одному кричущому факті: гаражний кооператив планували збудувати на... старому цвинтарі, що є неприпустимим. «На моє тверде переконання, — заявив він у своєму зверненні до громадян міста, — громада, котра обирає депутатів, має знати кожен наш крок, і ми не повинні ховати від неї проекти рішень, що готуються для розгляду на сесії, та вже прийняті рішення. Це є прямим порушенням конституційних прав громадян вчасно отримувати інформацію про діяльність її обранців у сесійній залі. Громада має право знати про те, що робить влада і як вона розпоряджається її майном».
Проте керівник департаменту правового супроводу Наталія Савчук має іншу думку: обов’язковому оприлюдненню підлягають лише регуляторні акти, щодо земельних рішень слід керуватися земельним законодавством, передусім дбаючи про вирішення звернення щодо виділення земельної ділянки в місячний термін. Вона наголошує, що персональні дані отримувачів землі розголошувати не можна.
Тим часом Василь Сенюк звернувся до прокуратури із заявою про вчинення депутатами Кам’янець-Подільської міської ради дій, за які передбачено відповідальність за ст. 21 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу України. Справу про гаражні ділянки внесено до Єдиного держреєстру розслідувань. Відповідь правоохоронців буде вельми важлива для громади, адже гаражні «проекти», про які наша газета писала 26 червня цього року в статті «Гаражна лихоманка», міська влада зібралася впровадити й за іншими адресами. І тамтешні громадяни теж вимагають прозорості щодо виділення ділянок та неодмінного узгодження цих кроків із громадою.
 
Кам’янець-Подільський.
Буква закону
«...не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».
Закон України «Про доступ до публічної інформації», ч. 5 статті 6.