На головній каналізаційній насосній станції КП «Харківводоканал» місцеві фахівці та їхні польські колеги ввели в експлуатацію п’ять насосних агрегатів шведського виробництва.

— Модернізація устаткування на насосних станціях Харкова відповідає найсучаснішим світовим стандартам. Заміна його вимагала особливої уваги, і сьогодні цей процес підійшов до завершення. Ми модернізували системи безпеки й життєзабезпечення не лише Харкова, а й Донецького та Луганського регіонів, оскільки очищені стоки потрапляють у річку Сіверський Донець, — зазначив міський голова Харкова Геннадій Кернес.
Нагадаю: сильна злива в 1995 році вивела з ладу диканівські очисні споруди, в результаті чого місто залишилося без каналізації, а отже, і без води. У перші роки на усунення наслідків аварії було витрачено 140 мільйонів гривень. Але модернізація тривала до наших днів.
Сьогодні очисні споруди відрізняються від багатьох схожих українських тим, що в їхній роботі успішно використовують розробки харківських фахівців. Унікальна й головна насосна станція. Вона є найбільшою в країні і другою в Європі за глибиною — 38 метрів. Фахівці стверджують, що таких очисних споруд немає ні в Україні, ні в СНД. Уже після двох очищень вод, що скидаються, живильна волога за біологічним і хімічним складом придатна для питва.
Геннадій Кернес також повідомив, що устаткування виготовлено спеціально для Харкова.
— Тут присутні фахівці польської фірми, які реалізували цей проект за кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Це наочний приклад державно-приватного партнерства. Також сьогодні тут перебувають ветерани-будівельники, які 39 років тому встановлювали перші насоси на Диканівці. Вони модернізували насосне устаткування й сьогодні і можуть пояснити, чим 1974 рік відрізняється від 2013-го, — підкреслив міський голова.
Треба зазначити, що одне з основних достоїнств нового обладнання — здатність працювати в затопленому стані. Техногенна аварія на диканівських очисних спорудах 1995 року сталася саме через нездатність насосів працювати під водою.
 
Харків.