Раз на два роки ополяни (опільці), що мешкають в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях, збираються у прикарпатському місті Рогатині на самобутній фестиваль народної творчості «Пісні Опілля». На цьогорічний, вже 6-й, приїхало понад 30 колективів.

Особливістю фестивалю є «фольклорні подвір’я», облаштовані обабіч центральної паркової алеї. 32 опільські обійстя представили чи не кожне село Рогатинського району зі своїм побутом, кухнею, традиціями, стародавнім вишиваним одягом, рушниками, обрусами (скатертинами) та домашнім реманентом. «Пісні Опілля» мають статус відкритого фестивалю, то ж усі, хто завітав сюди, могли погостювати в кожній оселі, де їх почастували і смачними домашніми стравами, і колоритними співанками.

Опільці — землероби. Ще здавна вони почали перетворювати на поля величезні території, вкриті густими лісами. Процес звільнення родючих ґрунтів від дерев називають ополенням, людей, які тут живуть — ополянами, а край — Опіллям. Тут старанно продовжують справу предків, свято бережуть свої традиції, єднаються між собою на таких фестивалях.

Саме на цьому наголосив голова Рогатинської держадміністрації Йосип Нижник, звертаючись до учасників та гостей свята, зазначивши його основну мету: «Прославити рідне Опілля і опільську столицю, древнє й оновлене місто Рогатин, навчитися безкорисливо любити свій рідний край, берегти його безцінні культурно-мистецькі надбання і з любов’ю передати їх нащадкам».

Івано-Франківськ.

Фото Миколи МАЦЮКА.