Цим 267 сільським і 14 міським громадам Хмельницької, Чернівецької, Житомирської та Рівненської областей часто по-доброму заздрять. Щоразу, дізнаючись про нові соціальні кроки корпорації «Сварог Вест Груп», що провадить активну співпрацю з громадами цих сіл і малих міст, на території яких веде свою виробничу діяльність, люди скрушно зітхають: «Ех, чому наш інвестор не діє так, як «сварожани»...»

З людьми і для людей

Згадана корпорація обрала своїм девізом вислів «З людьми і для людей». Так назвали й програму соціальних інвестицій, що діє з 2006 року. «Сварог» надає велику підтримку громадським ініціативам, сприяє розвитку територіальних громад та підвищенню рівня їх соціального забезпечення. З року в рік ця діяльність розгорталася так потужно, що в 2010-му вирішили заснувати корпоративний благодійний фонд «Зміцнення громад». Корпорація «Сварог Вест Груп» двічі здобувала перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Благодійник року», у 2007-му її визнали благодійником року в Хмельницькій області, а в 2011 році згаданий фонд став переможцем національного рейтингу в номінації «Корпоративний благодійний фонд».

— Завдяки мудрому керівництву голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Андрію Андрійовичу Гордійчуку була налагоджена чітка схема комунікації з лідерами територіальних громад, представниками органів місцевого самоврядування, посадовцями та активістами, — розповідає його керівник Тетяна Василик. — Фонд проводить ділові зустрічі та обговорення, організовує тренінги та навчання, що допомагають представникам громад визначати та розуміти їхні потреби і проблеми та шляхи їх розв’язання.

Щедро вкладаючи матеріальні та людські ресурси в соціальний розвиток сіл, «Сварог» не переслідує поширення споживацтва, а запускає далекосяжні механізми виховання нової людини. Традиційно відмінники в школах Чернівецької та Хмельницької областей отримують від корпорації стипендію, що спонукає школярів учитися ще краще. А де ви чули ось про таке: аграрна корпорація стимулює підвищення рівня викладання в загальноосвітніх школах? 30 кращих учителів міст та районів отримують від «Сварога» щомісячну премію в розмірі 500 гривень.

Друге народження

Кажуть, людина народжується двічі: вперше — як жива істота, вдруге — як громадянин, патріот своєї країни та малої батьківщини. У «Сварозі» безупинно турбуються про те, хто прийде на зміну нинішнім хліборобам. Тому ще два напрями — співпраця з громадами заради дітей, створення сімейного затишку для сиріт стали окремими програмами корпоративного фонду. Спільними зусиллями корпорації, фонду та Голландського християнського благодійного фонду «Oekroe» було відремонтовано Шепетівський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Оберіг» та Михайлюцький ДНЗ «Дзвіночок». Однак легше за все було б відщипнути з власних доходів дещицю, кинути потребуючому. Та це не в правилах «сварожан». Відслідковуючи кожен із напрямів соціальної роботи корпорації, відчуваєте постійну, по-справжньому батьківську опіку з боку «Сварога, спрямовану до громад і особливо — дітей, молоді.

Намалюй майбутнє

Традиційний конкурс дитячої творчості «Моє майбутнє — з рідною землею!», започаткований у 2007 році за фінансової підтримки «Сварога», за шість років збільшив кількість його учасників (діти до 14 років) уп’ятнадцятеро. Поширення ідеї важливості праці на землі, престижності сільськогосподарських професій, патріотизму знайшло відгук у серцях дітей сьогоднішніх хліборобів. Цьогоріч проект об’єднав 1189 юних учасників, які мріють працювати в аграрній галузі.

Нагородження переможців відбулося на туристичному комплексі «Услад» у селі Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області. Подорож для сільської дитини, не звиклої до закордонних круїзів, закарбується в її пам’яті на все життя. Ігри, розваги, майстер-класи, виступи художніх колективів, знайомство зі сторінками української історії, втіленої в творах мистецтва на території комплексу, справжня козацька кухня, а також церемонія нагородження в мальовничому місці, де селилися предки українців, в атмосфері національних традицій — усе ненав’язливо додаватиме дітям гордості за власний народ, його славне минуле, викличе бажання особисто продовжити славу землеробського роду — вважали організатори.

Один за одним на «Услад» прибували автобуси. Діти, такі різні, але водночас об’єднані схожими поглядами та принципами, з нетерпінням чекали найголовнішої події дня — церемонії нагородження. Однак свято почалося раніше, коли біля великих казанів зі смачною кашею та запашною юшкою їх пригощали спритні козаки на чолі з Олегом Вощинським — головним кашоваром країни, який торік поставив рекорд приготування найбільшого казана каші та потрапив до української Книги рекордів Гіннеса. Гості з апетитом смакували традиційні українські страви. Свіжий ласкавий вітерець, побавившись із хвилями могутнього Дністра, підхоплював дзвінкий дитячий щебет. Тут зібралися 85 юних митців Хмельниччини та Чернівеччини, які завдяки своїй щирій любові до української землі, бажанню на ній працювати а нині — неповторному вмінню втілити все це у творах мистецтва прибули отримати заслужені нагороди. «Ой, а це ж моя робота!» Ця фраза раз за разом гордо звучала біля виставки кращих творів. У благодійному фонді «Зміцнення громад», на адресу якого учасники надсилали малюнки, переконані: кожен із витворів цих маленьких українців вартий того, щоб прикрашати експозиції кращих музеїв світу.

На сцені пірсу «Тірас» на гостей чекали організатори свята — директор благодійного фонду «Зміцнення громад» Тетяна Василик та заступник голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» по Чернівецькому регіону Юрій Гаврилюк. Вони урочисто відкрили церемонію нагородження переможців конкурсу. Гордо крокували на сцену за подарунками маленькі герої, для більшості з яких ця перемога була першою в житті. Повертаючись, кожен з них тримав у руках почесну грамоту переможця, портфелик з набором для творчості, а також сучасний фотомонітор. За кращі роботи у номінації «Колективна творчість» учасники отримали акустичні системи. Наймолодші дітки повезли додому чудові м’які іграшки. Найактивніші заклади поповнили свої кабінети інформатики потужними комп’ютерами. Організатори конкурсу запевнили присутніх, що жоден учасник не залишиться без подарунку. Тим 1104 школярам, які взяли участь у конкурсі, але не потрапили до переліку переможців, вже вручено заохочувальні призи на урочистій лінійці з нагоди свята останнього дзвоника в їхніх рідних навчальних закладах.

Після урочистої частини, виступів ансамблю спортивно-бального танцю «Браво», театру естрадної пісні «Водограй» маленькі гості, затамувавши подих, спостерігали за виступами акробатів, гімнастів, а також сильних хлопців із команди «Street Workout», показовими лицарськими боями, майстер-класом з фехтування, каталися на справжнісінькому бронетранспортері. Отож кожен мав змогу знайти для себе те, заради чого подолав далеку дорогу на «Услад». Не було сумно й батькам та вчителям, котрі супроводжували учасників, для них теж влаштували змістовний відпочинок. «Перебування на «Усладі», — ділилися враженнями діти, — це — мандрівка в казку».

Пряма мова

Андрій ГОРДІЙЧУК, голова правління корпорації «Сварог Вест Груп»:

 

— Корпорація ставить за мету досягати успіхів не лише у виробництві, а й у вихованні гідного підростаючого покоління. Ми пишаємося нашими дітьми й віримо, що саме вони продовжуватимуть втілювати в життя гідні традиції землеробської праці.

Устами дитини

Тетянка ГАПКА, 10 років, с. Оршівці Кіцманського району Чернівецької області: «Летять роки, летять надії. Я скоро виросту і піду працювати. Моя душа щаслива і радіє. Піду на ферму, де працює мати...».

Тільки цифри

Упродовж 2006—2012 років на ключову програму «З людьми і для людей» було витрачено понад 20 мільйонів гривень.

Довідково

Корпорація «Сварог Вест Груп» створена в 2003 році. Площа земель в обробітку становить 80 тисяч гектарів. Основними напрямами роботи підприємств корпорації є вирощування зернових, олійних і технічних культур, молочне і м’ясне тваринництво, садівництво, розвиток сучасних зерно- і фруктосховищ, насіннєвого заводу, МТС.

Малюнки майбутніх хліборобів.

Фото прес-служби корпорації.