У Кам’янці-Подільському презентували проект «Чисті перлини України», автором якого є громадянка нашої країни Ольга Дробишева. Вона здійснила перший екологічний проект у нашій державі методом краундфандінгу (дослівно з англійської —  фінансування натовпом).

У цієї активної дівчини зі столиці народилася ідея: от якби хоча б перлини нашої України, якими ми всі пишаємося, очистити від сміття! Та кожна справа потребує матеріального підґрунтя. Ольга Дробишева, працівниця державного підприємства «Укрекоресурси» (до слова, має 10-річний досвід маркетингової діяльності), вирішила попросити грошей у співвітчизників.

— Бо хіба вони не люблять свою рідну землю, не милуються її красою? — розмірковувала вона. — І кого не обурює, коли під час відпочинку натикаєшся на звалище із пляшок, пластику, поліетилену та інших відходів. Проте більшість людей скаржаться на відсутність необхідної кількості контейнерів для непотребу в парках, скверах, лісах, заповідниках. А місцеві керівники нарікають на брак коштів для їх закупівлі. Отож мало сказати людям: «Не смітіть!», треба ще й подбати, куди вони викинуть сміття. До того ж не все гамузом, а роздільно.

Ольга виклала свій проект на інтернет-платформі «Велика ідея», створила групу «Чисті перлини України» із 592 прихильників і лише за півтора місяця зібрала 24 тисячі гривень для реалізації задуманого. А який заповідний куточок обрати для втілення? Авторка зупинилася на кількох природних заповідниках Західної України. Вона обґрунтувала це так: «Люди, котрі тут мешкають, більше бувають у Західній Європі, вони бачили, як там сортується сміття, тому мали швидше призвичаїтися до цього і в себе вдома. Кам’янець-Подільський теж обрала не випадково: про нього багато хто знає в Україні та й за кордоном, місто «двічі заповідне», бо тут є й історико-архітектурний заповідник, і національний парк. Чужоземні туристи, яких сюди приїздить чимало, побачать знайому їм картину — різнокольорові бачки для сортування сміття. Значить, українці ідуть уперед в екологічних питаннях, зауважуватимуть гості. Із таких вражень складається й імідж держави.

Цікаво, що для Ольжиної ідеї 106 доброчинців жертвували від однієї гривні до однієї тисячі. Одним із щедрих благодійників виявився міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич. Компанія «Екопласт» подарувала додаткові контейнери. Підтримували Ольгу й колеги по роботі. А ще ініціаторці пощастило: в Кам’янці вона зустріла таку ж небайдужу людину, як і сама, — відомого подільського еколога Людмилу Любінську, котра разом зі своєю громадською організацією «Товариство подільських природолюбів та природодослідників» підтримала киянку. За короткий час закуплено спеціальні малі та великі контейнери. Найбільше їх встановили в скверику «Лебедине озеро», де часто відпочивають кам’янчани та звідки екскурсанти починають оглядати Старе місто. Два потрапило в ботанічний сад, а ще частину передали громадській організації «Бакота», яка опікується Бакотським скельним монастирем. «У громадського осередку коштів на таке немає, — каже працівник національного парку в Бакоті Тарас Горбняк. — Ми часто залучаємо місцевих благодійників, адже сміття у нас не можна ні спалювати, ні закопувати, ще й вивезти з берега Дністра нагору неможливо. Дуже вдячні пані Ользі».

Проект «Чисті перлини України» має на меті очистити національні природні парки України від сміття. «Подільські Товтри» — це лише початок. А продовжити добру справу може кожен. «Я хочу звернутися до спільноти підприємців. Якщо в кожній області знайдеться хоч один бізнесмен, який візьме на себе турботу про одну перлину, то всюди стане чисто», — каже Ольга Дробишева. А кам’янчани апелюють до всіх українців: давайте навчати молодь і дітей зберігати довкілля в чистоті, як навчимо — таке і буде наше життя.

 

Кам’янець-Подільський.

Фото надано НПП «Подільські Товтри».

ПРЯМА МОВА

Олександра КУЧИНСЬКА, заступник директора НПП «Подільські Товтри»:

— Шість відсотків території України зайнято тільки під офіційні сміттєзвалища, і лише 1,8 відсотка — під національними парками.

Ольга Дробишева з міським головою Кам’янця-Подільського Михайлом Сімашкевичем.